Студентски съвети се обявиха против намалената държавна субсидия за медицинските специалности

Орязването може да доведе до влошаване на качеството на медицинското образование или увеличаване на студентските такси, които и сега са сред най-високите

В бюджетите на университетите, които предлагат скъпите специалносите, ще се отворят дупки за около 4 млн.лв. Снимка: Wikimedia Commons

Студенти изразиха несъгласие с приети промени в нормативите за издръжка на обучението за един студент по време на едно от последните заседания на правителството на Бойко Борисов, в резултат на които се намалява държавната субсидия за медицински специалности. Тя се определя чрез коефициент, по който се умножава базовият норматив за издръжка на обучението на един студент, като за специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” той е намален от 9,4 на 8,5. Така за всеки студент, който се обучава в една от трите специалности, университетите ще получат с 623 лв. по-малко през 2017 г. При около 6 хил. студенти в това направление в бюджетите на ВУЗ-ответе ще се отвори дупка от близо 4 млн.лв.

Промяната засяга 6 учебни заведения, но най-силно ще се отрази на четирите, които са изцяло фокусирани върху подготовката на лекари и фармацевти. Ето защо студентските съвети на медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен излязоха с отворено писмо против орязването, адресирано до президента, омбудсмана, премиера и министрите на образованието и здравеопазването.

Причината за намаляването на коефициента е, че трите специалности не попадат в списъка на приоритетните, който бе въведен с промени в Закона за висшето образование през миналата година с цел образователните разходи да отговорят на нуждите на бизнеса и пазара на труда. Още преди това Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви за постепенно увеличение на коефициента за инженерните специалности, който досега беше 2,4, но вече е повишен до 2,8, т.е. 277 лв. допълнително. Социалните науки вече ще се индексират с коефициент 1,85 (при 1,6 досега), земеделските специалности с 4,8 (от 4,3), а артистичните – с 5,3 (спрямо 5 досега). Въпреки декларираните приоритети в образованието и подготовката на кадри за системата, педагогическите специалности получават минимален ръст в коефициента от 1,05 до 1,25 или едва 138 лв. повече годишно на студент.

Студентските съвети на медицинските университети подкрепят допълнителното финансиране за специалностите, за които има недостиг на кандидати, но не чрез намаляване на средствата за “неприоритетните”. Цената на медицинското образование е значително по-висока, защото изисква специализирано практическо обучение, скъпоструваща апаратура, лаборатории и консумативи. Според тях “редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно” при настоящия недостиг на медицински кадри. То ще доведе до “ограничаване на достъпа до медицинско образование” и влошаване на качеството му, което ще предизвика допълнителен ръст на образователната и трудова емиграция в сектора.

Достъпът до качествено обучение и в момента е ограничен поради плащаните от студентите такси, които са сред най-високите именно в медицинските специалности – между 900 и 950 за различните университети през настоящата учебна година. Това означава, че ако студент получава стандартна стипендия от 90 лв. за всички учебни месеци през годината, той ще трябва да върне цялата на университета под формата на такса. Единствено онези, които имат успех 6,00, получават 110 лв. и би им останало нещо след заплащане на таксата. Докато се приема, че например в хуманитарните специалности цената на образованието не е особен проблем, то по отношение на медицинските едва ли много хора биха се зарадвали на факта, че на много от бъдещите лекари им се налага да работят, докато учат, за да плащат образованието си.

Редуцираните субсидии могат да накарат медицинските университети да поискат от Министерски съвет увеличение на студентските такси, за да компенсират разликата. Законът позволява те да са до 2/3 от държавната субсидия, което означава, че могат да бъдат над 3,900 лв. за бъдещите лекари и фармацевти. До 2010 г. таксите не можеха да надхвърлят 1/3 от субсидията, но таванът трябваше да бъде вдигнат, тъй като базовият норматив беше рязко намален от 963 на 693 лева. Орязването, заедно с намалението на студентските стипендии, беше една от „остерити“ мерките на Симеон Дянков за справяне с финансовата криза. Въпреки че второто правителство на Бойко Борисов твърди, че държавата вече е в цветущо състояние, този норматив така и не беше повишен.

По този начин постоянно растящите разходи за поддържане на качествено образование се стоварват върху студентите или техните семейства, в случай че могат да си позволят да се концентрират върху ученето без да се опитват да го съчетават с работа. За настоящата учебна 2016/2017 година 17 университета са увеличили размерите на таксите със средно 17,8%, въпреки че дори и най-престижните от тях не успяват да привлекат достатъчно кандидати и в част от специалностите остават незаети места.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар