В категории:Мнения и коментари / САЩ / Свят

Лобисти и банкери ще управляват Фондация „Обама“

Засега институцията изглежда следва погрешните стъпки на Фондация „Клинтън“

Барак Обама и Бил Клинтън. Снимка: Wikimedia Commons

Майкъл Сайнато, Observer

Веднага след края на мандата си бившият президент на САЩ Барак Обама започна да лансира своята семейна фондация „Обама“. Изглежда тя ще следва същата олигархична формула, приложена от Бил и Хилари Клинтън в тяхната фондация, за да увеличават собственото си влияние и богатство под предлог, че развиват филантропска дейност.

Бордът на директорите на Фондация „Обама“ силно напомня на ръководството на Фондация „Клинтън“, тъй като също разчита повече на корпоративни лобисти и хора от финансовата индустрия, отколкото на експерти по благотворителност.

Издигането на Доналд Тръмп до президентството бе подпомогнато от недоверието, което администрацията на Обама предизвика сред избирателите, като позволяваше на донорите и корпоративните лобисти да увеличават значително влиянието си върху управлението. Вместо да се противопостави на това овладяване, Обама го приветства от самото начало на президентството си. Структурата на неговата фондация е организирана по начин, който да увековечи това неолиберално партньорство с най-богатия 1%, вместо да се върне към същността на Демократическата партия от най-силните ѝ времена – когато колективно се противопоставяше на силата на финансовия сектор, вместо да се съюзява с него.

Бившият президент на банка UBS и виден донор за президентските кампании на Обама Робърт Улф е член на борда на фондацията. Докато Улф още ръководеше UBS, а Хилари Клинтън бе държавен секретар на САЩ, тя помогна на банката да уреди съдебен спор с данъчните служби. Преди това банката бе платила на Бил Клинтън 1.5 млн. долара хонорари за речи. В последствие UBS увеличава даренията си за Фондация „Клинтън“ с 600 хил. долара.

През 2012 г. бившият банкер от UBS Брад Биркенфелд бе освободен от затвора, след като предостави на Министерството на правосъдието данни за това как банката е помагала на богати граждани на САЩ да укриват данъци чрез тайни сметки в Швейцария. В замяна Биркенфелд получи и рекордна награда от 104 млн. долара. UBS е дарила над 500 хил. долара за президентската кампания на Обама през 2008 г. а Робърт Улф бе назначен като съветник на президента по работните места и конкурентоспособността. В момента Улф ръководи бизнес с дронове и е сътрудник на Fox News. Улф е дарил поне 100 хил. долара на Фондация „Обама“, преди да влезе в управителния ѝ съвет.

Най-добрият приятел на Обама и финансист Мартин Несбит ще е председател на борда на фондацията. Несбит е основател на Vistria Group, която през 2016 г. предизвика критики заради сделка за придобиването на частния университет University of Phoenix.

Милиардерът и инвеститор в рисков капитал Джон Доер бе назначен в борда на Фондация „Обама“ още през 2014 г. През 2015 г. Доер бе съден за полова дискриминация заради изтекли записи с негови сексистки коментари. В технологичната индустрия, където той развива бизнеса си, жените печелят средно 29% по-малко от мъжете и са значително по-слабо представени на всички нива. Доер е дарил на Фондация „Обама“ между половин и един милион долара.

Барак Обама и Хилари Клинтън. Снимка: Wikimedia Commons

Бившият губернатор на Масачузетс Девал Патрик също става член на борда на фондацията. След края на мандата му през 2015 г., Патрик се присъединява към фирмата за рискови инвестиции на Мит Ромни Bain Capital. По време на кампанията през 2012 г., когато Обама се състезаваше за президентското място с Ромни, той многократно критикуваше тази фирма и дори я наричаше „вампир“ заради изнасянето на работни места в чужбина.

В сайта на фондацията се заявява, че като президент Обама „помага на отговорните собственици да останат в домовете си“. Тази реторика внушава, че вината за вълната от възбрана на ипотекирани имоти след финансовия срив от 2008 г., която бе катализатор за последвалата икономическата рецесия, се носи от собствениците, а не на банките, които са ги експлоатирали и са използвали хищнически практики, за да трупат печалби.

В интерес на истината хвърлянето на вината върху бедните, работещите и средната класа под претекста за личната отговорност се е превърнало в запазена марка на неолиберализма. Точно това разширява пропастта между елита на Демократическата партия и избирателите ѝ.

По всяка вероятност убедените партийци ще защитават Фондация „Обама“ също толкова сляпо, колкото го правят за Фондция „Клинтън“ – независимо дали семейство Обама ще я използва за трупане на лично богатство или за да издига политическите перспективи на Мишел Обама. Искреното противопоставяне на елитаризма, който беляза Демократическата партия по времето на Обама и президентската кампания на Хилари Клинтън е жизненоважно, за да се предотврати издигането на също толкова неуспешни кандидати и в бъдеще.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар