В категории:България

Българските деца – лидери по употреба на цигари, алкохол и канабис

Учениците у нас оглавяват няколко отрицателни класации, свързани със здравния им статус, употребата на вредни вещества, училищния тормоз и други

Българските ученици на възраст между 11 и 15 години оглавяват няколко притеснителни класации, свързани със здравния им статус, употребата на цигари, наркотици и алкохол, училищния тормоз и други.

Изследването е озаглавено „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г.” (Health Behaviour in School-aged Children – HBSC) и е осъществено у нас от Института за изследване на населението и човека на БАН в партньорство с УНИЦЕФ. То се провежда от 33 години в сътрудничество със Световната здравна организация, като в момента него участват 43 страни от Европа, Канада и САЩ. У нас е проведено чрез международно стандартизиран въпросник на HBSC сред 4796 ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас (на 11, 13 и 15-годишна възраст), общо 311 класа от 163 училища.

Данните от изследването сочат, че българските юноши са на първите места в международното сравнение по консумация на съдържащи захар безалкохолни напитки (34,5%). Най-често консумираната храна от децата у нас пък са сладките неща с 43,8%, а едва след това идва консумацията на зеленчуци (41,1%) и плодове (36,7%).

Близо една четвърт от момчетата (23,5%) и 13% от момичетата са с по-високо от нормалното тегло. Опитите за намаляване на теглото са характерни в по-голяма степен за момичетата, които поради наложени стереотипи и допълнителни комплекси често се стремят към твърде слаб идеал, като всяко четвърто момиче спазва диета.

Българските юноши заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари в международното сравнение, сочат данните от изследването. Подобен е делът в Малта, Италия, Хърватска, Унгария, а най-нисък е този дял при децата от Скандинавските страни, популярни със своята силна социална система, ниски нива на неравенство и силно прогресивна данъчна скала. Според данните от изследването 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично, а при момчетата процентът е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Източник: Институт за изследване на населението и човека, БАН

Притеснителни са и данните по отношение употребата на канабис. 23% от българските ученици на 15-годишната възраст признават, че поне веднъж в живота си са употребявали канабис, като това ни поставя на 7-мо сред участвалите в изследването държави. Българските деца са на още по-висока позиция (№4) когато отговарят, че са използвали за първи път канабис на 13 или по-малко години.

Институт за изследване на населението и човека, БАН

Наскоро до българското медийно пространство достигна новината за успешния опит на Исландия в борбата с употребата на алкохол и наркотици сред тийнейджърите. След целенасочена реформа в здравеопазването и образованието си употребата на тютюн, алкохол и наркотици сред учениците е почти изкоренена. Преди това държавата е сред лидерите в Европа по дял на непълнолетните, потребяващи забранени субстанции и извършващи престъпления, докато в момента Исландия е на точно обратната страна на класацията – от 42% през 1998 г., сега непълнолетните, употребяващи алкохол и наркотици там са едва 5%. Тези, които са пробвали канабис, са намалели от 17% на 7%, а пушещите тютюн – от 23% на 3%.

Противно на доминиращата идеология, че държавата би трябвало максимално да ограничи своята намеса в обществените отношения, които ще се регулират най-адекватно благодарение на свободния пазар, Исландия може да се похвали с тези резултати именно благодарение на добре обмислена и целенасочена стратегия и активна държавна намеса. След като са потвърдени чрез изследвания и анализи наглед логичните заключения, че децата, които имат по-добър достъп до спорт и извънкласни дейности са по-малко склонни да се отдават на вредни навици, държавата взема решение за активно субсидиране и разширяване на достъпа до  извънкласни занимания, включително и за деца, чиито семейства не могат да си ги позволят по финансови причини. Активната държавна политика не спира до тук – въведени са строги рестрикции на продажбата на тютюневи изделия и дори нещо още „по-немислимо“ – изцяло са забранени рекламите на цигари и алкохол.

Междувременно в България данните показват, че подобренията от първото ни участие в изследването са минимални. Българските ученици през 2014-та водят в класацията по употреба на бира поне веднъж седмично – това са 16% от 13-годишните момчета и 9% от 13-годишните момичета и всяко четвърто момче (27%) и всяко осмо момиче (12%) от 15-годишните.

Източник: Институт за изследване на населението и човека, БАН

Учениците в България са в първите десет страни и по индикатор „училищен тормоз“. По-често жертви на тормоз са момчетата (12-20% в различните възрасти) в сравнение с момичетата (10-17% в различните възрасти). Причиняващите тормоз са също по-често сред момчетата – 15% от 11-годишните, 17% от 13-годишните и 18% от 15-годишните. 20% от момчетата в България признават, че са участвали в сбивания в училище поне 3 пъти за последната година, като по този показател страната ни е трето място, а пред нас само Армения (36%) и Албания (24%). Запитани колко често са участвали в тормоз над друг ученик през последните няколко месеца, 21% от децата си признават, че това се е случило поне 1-2 пъти.

Източник: Институт за изследване на населението и човека, БАН

По отношение на сексуалното поведение данните показват, че 40% от 15-годишните момчета и 21% от момичетата са имали сексуални контакти, а около 1/3 от тях косвено признават, че не са използвали кондом, тъй като едва 66% са заявили, че са взели предпазни мерки при последния си сексуален контакт.

Най-висока тежест за всички рискови поведения има приятелската среда (прекарването на вечерите навън с приятели, които пият и пушат). Съществена е и ролята на училищната среда, по-специално дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и проявите на тормоз. Авторите на изследването извеждат заключението, че е необходимо повече разбиране за това как социалните процеси влияят върху здравето на юношите. Те настояват за засилване на националните усилия за подобряване на здравето и здравното поведение и за повече инвестиции в тази насока.

Макар авторите на изследването да не извеждат публично този извод, горепосочените данни едва ли са изненадващи с оглед факта, че България е една от страните с най-високо социално неравенство. От своя страна редица международни изследвания отдавна доказват, че неравенството има огромно негативно влияние върху здравето на обществата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар