В категории:САЩ / Свят

Администрацията на Тръмп ще прави политически преглед на данните за околната среда

Действията на новата власт в САЩ събуждат страхове за крехкия прогрес в борбата с климатичните промени

Администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изследванията и данните на Агенцията за защита на околната среда ще бъдат подлагани на политическа проверка, преди да могат да бъдат публикувани, съобщава Guardian.

Дъг Ериксен, който отговаря за агенцията в преходния екип на Тръмп, заявява, че проверките ще засегнат и съдържанието в сайта на ѝ, включително данни и научни доказателства, показващи, че въглеродните емисии са причина за затоплянето на климата. По думите му не са давани заповеди за премахване на споменавания на климатичните промени от сайта www.epa.gov.

Бивши служители на федералната екологична агенция коментират пред медиите, че ограниченията, наложени от Тръмп, далеч надминават практиките на предишните президентски администрации.

Ние правим преглед на всички отделни случаи. Все още не са вземани решения дали климатични данни ще бъдат сваляни от сайта. Нормално при преходния период новата администрация да огледа всичко, включително интернет сайтовете и профилите в социалните мрежи“, заявява Ериксен в интервю за Associated Press. Запитан конкретно за научните данни като мониторинга на замърсяването на въздуха и водата, той заявява, че „всичко е предмет на преразглеждане“. Прессекретарят на Тръмп Шон Спайсър изглежда се опита да дистанцира президента от случая, като заяви, че ставащото в екологичната агенция не е наредено от Белия дом.

Джордж Грей, зам.-директор в звеното за изследвания и развитие на агенцията по времето на републиканската администрация на Джордж Буш-младши коментира, че в миналото прегледът на научните изследвания се е извършвал на по-ниско ниво. Дори когато е имало разглеждане на по-високо ниво, то е било с цел информиране на длъжностни лица за изследванията, а не редактиране на съдържанието им.

Научните изследвания бяха разглеждани на ниво подразделение или лаборатория. Понякога неща за които се знае, че са противоречиви, идваха за преглед при мен като в качеството ми на политически назначен зам-директор. Няма как да има полза за тях ако се опитат да променят нещата“, коментира Грей, който в момента преподава в университета Джордж Вашингтон.

По времето на Обама бе приет документ за научната етика на агенцията. В него се описва как да бъдат провеждани и проверявани научните изследвания. В документът се заявява, че научните изследвания трябва да бъдат представяни на обществото, медиите и Конгреса, без да бъдат „компрометирани от политическа и друга намеса“.

В този документ изрично се забранява ръководството на агенцията да „заплашва или упражнява принуда върху учените да променят данните откритията или професионалните си становища“, както и да „оказват неуместно влияние върху научните консултативни съвети“. Документът осигурява известна защита за учени, които свидетелстват за такива случаи.

По-рано тази седмица Associated Press и други медии съобщиха че до служителите на агенцията са разпратени имейли, които постановяват временно спиране на всякакви публикации в медиите и социалните мрежи, както и замразяване на решенията за договори и отпускане на финансиране.

Неяснотата около договорите и грантовете в съчетание с липсата на информация от страна на агенцията създаде опасения, че някои местни власти и други бенефициенти могат да загубят жизненоважно финансиране за защита на чистотата на питейната вода, надзор за опасни отпадъци и редица други програми.

Новото политическо ръководство на агенцията също така предприе потенциални стъпки към спиране на инициативи за опазване на околната среда, прокарани в края на мандата на Барак Обама. Сред тях са обновени рейтинги за замърсяването в няколко щата, стандарти за възобновяеми горива и лимити за допустимите нива на формалдехид в продукти от дърво.

Идването на власт на администрацията на Доналд Тръмп, много от чиито членове отричат глобалното затопляне, създава страхове, че ще бъде сложен край на крехкия прогрес в борбата с климатичните промени. Миналата година бе най-горещата откакто се води статистика, като учените твърдо сочат човешката дейност като фактор за климатичните промени.

Данните за средните температури на три водещи агенции – щатските NASA и NOAA и британската Met Office показват, че 16 от 17-те най-горещи години, откакто има данни, са през този век. Миналата година бе третата поред, в която се отчита нов температурен рекорд.

Данните от директни замервания на температурата датират от 1880 г. Научните изследвания обаче показват, че планетата е била толкова топла последно преди около 115 хил. години, а нивата на въглероден диоксид не са били толкова високи от 4 млн. години.

Учените предупреждават, че заради рекордните температури негативните ефекти върху климата и хората ще започнат да се усещат по-рано и по-силно, отколкото се е очаквало. „Явлението Ел Ниньо беше фактор за високите температури през миналата година, но дори без неговото влияние, средните температури през 2016 и 2015 г. щяха да достигнат рекордни нива“, коментира Гаин Шмидт, директор на Института Годард за космически изследвания. По думите му 90% от сигналите за затопляне на климата през 2016 г. са се дължали на повишените емисии от парникови газове. Очакванията на учените са 2017 г. също да е година с екстремно високи температури.

Данните сочат, че средната температура на Земята е нараснала с 1.1 градуса по Целзий спрямо нивата преди индустриалната революция, когато започва мащабното изгаряне на изкопаеми горива. Подписалите глобалното споразумение за климата от Париж страни се ангажират да не допуснат повишаване на средната температура с повече от 1.5 градуса спрямо пред-индустриалните нива.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар