В категории:България

Шофьорите вече ще носят цялата отговорност при инцидент на пешеходна пътека, реши парламентът

Пътните полицаи все още са доста по-взискателни спрямо пешеходците, отколкото спрямо водачите, които отнемат предимство на „зебра’

Шофьорите, предизвикали ПТП на пешеходна пътека, вече няма да могат да се разминават с леки присъди

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП) като реакция спрямо тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от края на декември. Според него правото на пешеходците да пресичат пътното платно на определените за целта места не е “абсолютно” и те могат да станат съпричинители на пътно-транспортно произшествие, “дори когато водачът кара с превишена скорост”.

Тази позиция веднага привлече общественото внимание. От “Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” реагираха остро: ”Да приравняваш човек с маса средно 80 кг, движещ се с 5 км/ч. с човек, движещ се в лек автомобил с обща маса над 1000 кг и скорост над разрешената е най-безумното решение… Сега едни хора с джипове официално ще бъдат по-равни от другите” – и попитаха колко от гласувалите съдии ходят пеш или с обществен транспорт на работа.

Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря е жертва на такъв пътен инцидент, веднага заяви, че ще внесе предложение за законови промени в първата работна седмица на парламента след новогодишната ваканция. Те бяха приети на знаковата дата 13 януари, петък, с подкрепата на всички парламентарни групи и само трима “въздържали се” народни представители, които може би биха могли да си се представят в ролята на пешеходци. В последните си заседания преди предсрочните избори Народното събрание показва учудващо единодушие по темите от висок обществен интерес. Ден по-рано депутатите с консенсус прекратиха практиката монополни и олигополни предприятия да осъждат потребители в частните арбитражни съдилища.

Към чл.119 от ЗДП вече е добавена нова алинея, според която “при пътнотранспортно произшествие пешеходецът не носи отговорност, когато пресича платното за движение на пешеходна пътека, а водачът е нарушил правилата за движение по пътищата”.

Същевременно отпада изискването от чл.113, което стана основание на ВКС да постанови, че пешеходците трябва да пресичат на определените за целта места, само след като се преценили разстоянието до приближаващия автомобил и неговата скорост, а с това и потребността да носиш радар, когато отиваш до кварталния магазин. Досега пешеходецът можеше да бъде определен като съпричинител на произшествието или дори смъртта си, ако не е успял да прецени, че към него наближава автомобил, превишаващ разрешената скорост.

Не само съдиите от ВКС гледат на пешеходците не като на участници в движението, а по-скоро като на пречка. Изглежда такива са и възгледите и на пътните полицаи в София, които са глобили над 2 пъти повече пешеходци за неправилно пресичане, отколкото водачи на МПС за отнемане на предимство на пешеходна пътека. През ноември пък полицаи в Кюстендил проведоха акция “Зима” под наслов “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, след която се похвалиха, че са глобили 10-ма души за неправилно пресичане, но нито един шофьор за отнемане на предимство на “зебра”. В малкия областен град без много движение и бързи пътища за 2016 г. са били блъснати цели 16 пешеходци, а два от случаите са с фатален край. Месец по-късно шофьор бе засечен да прелита край училище в града със 106 км/ч.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар