В категории:България

Според МВР по-малко от 0.5% от ПТП са резултат от състоянието на пътищата

Цели 68% от загиналите на пътя в София през 2017 г. са пешеходци

София строи инфраструктура, която ускорява движението на автомобили, след което МВР открива, че водачите карат с несъобразена скорост. Снимка: Pexels

През 2017 г. в България са регистрирани близо 7 хиляди тежки пътнотранспортни произшествия, което представлява спад от 7% спрямо предходната година, и 682 загинали – спад от 3.7%. Инцидентите с пострадали обаче остават повече, отколкото през 2011 г., откогато устойчиво нарастват. Това показва годишният анализ, изготвян от НСИ на базата на предоставяните от МВР данни произшествията.

В повечето области тежките ПТП намаляват и остават приблизително на същото ниво със забележителното изключение на Бургас (33% увеличение) и Враца (18%). Най-голямо е намалението в Ловеч (29%), Търговище (27%), Разград (26%), Благоевград (22%) и Русе (17%).

Като причина за над 95% от произшествията са посочени „неправилни действия на водача”, докато само 0.5% (33 случая) се дължат на влошени пътни условия. Това прави впечатление, тъй като очевидно в случаите, в които се изисква субективна преценка, МВР прехвърля вината върху шофьорите по подразбиране. Например, може да се каже, че причина за катастрофа е била лошата пътна настилка или че шофьорът е карал с несъобразена с лошата пътна настилка скорост. Подобна е ситуацията и при тежката катастрофа край Своге от края на август, за която на най-високо държавно ниво се поддържа, че основен виновник е шофьорът дори след като лабораторни проби показаха, че настилката не е с подходящото качество, а АПИ поиска спешни ремонти по трасето.

Според данните на МВР през цялата 2017 г. е станало само едно произшествие заради неравности на пътя, две заради повреди на пътното платно, една заради състоянието на банкетите и една заради препятствие на пътя. На базата на тази статистика може да се заключи, че пътищата са в отлично състояние, но шофьорите са безразсъдни. Освен това пътищата явно се поддържат доста добре през зимата, защото според оценката на МВР е имало само един инцидент заради неотводнен път, три заради непочистен лед и нито една заради непочистен сняг. За цялата 2017 г. само двама души (0.3%) са загинали заради недостатъци на пътя.

Най-разпространените инциденти логично са сблъсъците между МПС (32% от всички), следвани от блъсканията на пешеходци (27%). В тези общо 1847 случая са загинали 157 пешеходци, а 1801 са били ранени. Тук изпъкват данните за столицата, където от 37 загинали на пътя през миналата година, цели 25 са пешеходци. Това вероятно е свързано с големите инвестиции в пътно строителство в София с цел да се ускори автомобилното движение, което често става за сметка на възможностите за пешеходно придвижване.

В цялата страна по вина на самите пешеходци са станали 102 произшествия или само 5.5% от всички, в които участва пешеходец. В останалите случаи водачът е отнел предимство на пешеходна пътека (над 800 случая) или е шофирал с превишена или несъобразена скорост. Най-честото нарушение на пешеходците е „внезапно слизане на пътя” (53 случая), а според МВР един дори е успял да предизвика ПТП при неправилно пресичане на пешеходна пътека. Велосипедистите също често са потърпевши в произшествията с общо над 300 случая през 2017 г., в които са загинали 22 души. Само две от жертвите са загинали в резултат от грешка на водача на велосипеда.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар