В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: Столична община ще продължи да събира пръстови отпечатъци от пешеходците

Данните показват, че вероятността да си имаш проблеми с полицията, ако се шляеш пеш из града е много по-голяма, отколкото ако се возиш в голям, луксозен автомобил

Липсата на пешеходци кара Столична община да се чуди защо толкова паркоместа се губят за тротоари.
Снимка: Барикада

След като през пролетта Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата, регламентираща постъпването в болница чрез пръстов отпечатък, расте натиска Столична община да се откаже от същата практика по отношение на пешеходците в града. На специален брифинг обаче представители на общината, МВР и независими експерти отхвърлиха тази възможност.

Според главния юристконсулт на Столична община решението на ВАС по никакъв начин не обвързва ръководството на града, така че за него не следват никакви юридически последствия, ако запази биометричните четци по светофарните уредби. “Не е нарушено никакво право на гражданите” – допълни юристът. – “Ако те не искат да ползват интелигентната система за контрол на движението, могат да потърсят подлез, да излязат с личен автомобил или да изчакат докато някой натисне копчето вместо тях”.

„Проблемът е решен с пешеходните подлези”, подкрепи тезата началникът на управление „Инвестиционна дейност” – „Да, слизаш и се качваш, но се оборудват подлези с асансьори с ескалатори, с рампи за инвалиди, какъв е проблемът?”

“Пешеходците отнемат от пространството, което може да се използва за паркиране” – допълни изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност. Според него, недостигът на паркоместа, причинен от пешеходните ленти и зони, кара хората да обикалят дълго в търсене на място. “Това е и основната причина за замърсяването на въздуха в София” – категоричен е той.

Кметът Йорданка Фандъкова отхвърли критиките към системата, която в повечето случаи кара пешеходците да чакат завъртането на два цикъла на движение преди да им подаде зелен сигнал, с аргумента, че хората, които са излезли пеш, очевидно не бързат за никъде. Според нея, дори времето за преминаване да се удължава, безопасността е преди всичко.

“Дългогодишна наша политика е да улесняваме движението на автомобили, не на пешеходци” – допълни тя и изрази учудване, че все още има толкова много пешеходци по улиците на София. – “Това е много странно. Ние не знаем реално какви са тези хора и какво правят те там.”

Тази позиция подкрепи и говорителят на ОДМВР-София: “За нас е от решаваща важност да имаме данни за хората, които се движат пеш по улиците ни, защото в крайна сметка, именно те са тези, които разбиват колите на съвестните граждани. Пешеходците са сред целевата група на проверките на нашите патрули. Почтените хора не се разхождат току-така по улиците. Да сте виждали полицай, политик или общински служител да вървят пеш?” – реторично попита той и се позова на статистиката – “Данните показват, че вероятността да си имаш проблеми с полицията, ако се шляеш пеш из града е много по-голяма, отколкото ако се возиш в голям, луксозен автомобил”.

Потърсени за коментар, от Българското либертарианско общество заявиха, че данъците са кражба.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар