В категории:България

Премиерът-регулировчик отвори животозастрашаващ булевард

Варненското трасе ,,Васил Левски“ ще има честта два пъти да бъде откривано от Борисов. Засега функционира без акт 16

Премиерът откри неофициално булеварда в присъствието на светски и църковни знатни гости. Те ще уважат и официалната церемония, която ще се проведе малко преди европейския вот. Снимка: фейсбук профил на Борисов

Премиерът Борисов отвори за движение ново трасе, което не разполага с акт 16. Става дума за варненския булевард ,,Васил Левски“. Преди два месеца ,,Барикада“ ползва метафората ,,Борисов style“, тъй като проектът бе свързан с доста нередности, характерни за управленията на ГЕРБ. Оказа се, че премиерският стил носи проблеми и впоследствие – след пускането на обекта в експлоатация.

Борисов пристигна в града в четвъртък (25 април), според информация на запознати визитата е била изненадваща. Разходи се по новите платна в компанията на телевизионни камери и констатира, че всичко с асфалта е наред. Веднага след това лично разпореди пускането на движението – като регулировчик. Това, че съоръжението не е готово и разполага единствено с акт 15 не смути нито него, нито ръководството на община Варна, нито Дирекцията по строителен контрол. ,,Пускаме го, за да свикнат варненци“, разясни той.

Още по-любопитен е фактът, акт 16 е нужен единствено, за да пререже Борисов официално лентата. Точно такава информация разпространи свитата, придружаваща премиера  – че официалното откриване ще се състои след издаването на финалния строителен акт. Така практически Борисов два пъти открива съоръжението – при акт 15 лично пуска колите, при акт 16 лично отваря шампанското.

В следващите няколко дни обаче стана ясно какво точно означава един такъв обект да не разполага с акт 16. Означава по трасето да няма табели с информация за разрешената скорост, да липсва каквато и да е вертикална маркировка, пасарелките, по които пешеходци трябва да пресичат, да не работят и през 50-100 метра по протежението на булеварда да висят скелета. Както става ясно, най-големият проблем се стоварва върху пешеходците, защото при неработещите пасарелки трябва да вървят около километър, за да минат от другата страна. А трасето разсича презастроени квартали – жителите им в момента или усърдно трябва да търкат подметките, или да прескачат мантинелата пред профучаващите автомобили.

Всичко това породи допълнителни проблеми. За да няма произшествия, Пътна полиция трескаво се зае да въдворява ред – патрулки се появиха на няколко места да следят за скоростта на автомобилите, а и да глобяват пешеходци. Липсата на ,,екстри“ за последните не е пречка да бъдат санкционирани с 50 лв. за прескачане на мантинелата (или тройно повече – 150 лв., ако се създава предпоставка за злополука). За скоростта на автомобилите пък трябва да бъде направено уточнението, че по това трасе тя ще бъде или 70, или 80 километра в час – засега не се знае колко точно, но на водачите е известно, че ще е над позволените 50 км/ч за шофиране в населени места. Пътна полиция обаче се възползва от неясното висящо положение и глобява за скорост над 50 км/ч.

В крайна сметка се оказа, че това, с което ,,варненци трябва да свикнат“, е животозастрашаващо. Но можеше ли Борисов да изчака още около месец, за да отвори вече завършен булевард? Не. Това означаваше да го открие само един път и с риск да се случи след европейските избори. Не, подобна ,,глупост“ той нямаше как да стори! След всичко това се помрачи ефекта от придобивката. Положеният асфалт, според преобладаващото мнение на шофьорите, е много добър. Трафикът в града силно се улеснява. Но всичките гореизброени ,,подробности“, породени от политическата целесъобразност, вгорчиха живота на участниците в движението.

Патрулката дебне пешеходци. Снимка: фейсбук група ,,Виждам те КАТ – Варна“

Накрая още един ,,дребен“ детайл. В южния край на булеварда по проект трябва да бъде изградено кръгово кръстовище, което да го свърже с две улици. Обществената поръчка за изграждането му бе обявена през март. Стойността ѝ е 4 млн. лв., а  срокът за събиране на офертите бе 15 април. На 25 април кръстовището бе… готово. Според официалната информация – това е временен обект. Истинското кръгово щяло да се изгражда тепърва. Варненци трябва да следят временният обект да не се окаже вечен, а парите – вечно потънали в нечий джоб. Целият проект коства най-малко 120 млн. лв. Точната сума не се знае, защото никой не я съобщава.

 

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар