В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: Нова топ иновация в Sofia Tech Park

Светофар, който пропуска пешеходците автоматично, изобретиха иноватори в startup инкубатор

Българско изобретение може да прати досадните копчета в миналото до няколко години. Снимка: Барикада

След като наскоро инженери представиха ново поколение плажен чадър със слънчев панел, позволяващ зареждане на смартфон, сега софийският Tech Park стана дом на ново българско изобретение, което бе обявено на тържествена церемония в Деня на будителите. Събитието се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който заяви, че иновациите са начинът да обърнем тревожната тенденция огромната част от вноса ни да идва от чужбина.

Изобретението представлява изцяло автоматичен светофар, който пропуска и пешеходците без да се налага те да натискат изрично бутон. При сегашното поколение уредби, ако пешеходецът не стигне в точния момент, за да натисне бутона, той може да чака два пълни цикъла на пропускане на кръстовището. Предстои патентна комисия да провери дали нещо подобно не е било създавано по-рано, за да регистрира иновацията.

От изобретяването до въвеждането ѝ в експлоатация обаче, твърдят експертите, биха могли да минат години. Предпазливост относно идеята изказа и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, която заяви, че към нововъведенията, особено в такава деликатна среда като оживения градски трафик, трябва да се подхожда само след обстоен анализ. “Вероятно този тип светофар ще улесни пешеходците, но има риск така да се затрудни движението” – добави тя.

На въпрос на журналисти дали не смята, че пешеходците са част от движението, г-жа Фандъкова обясни, че е запозната с тази теория, но и че работи в интерес на данъкоплатците. “Пешеходците не плащат данък МПС, винетка, гражданска отговорност и т.н. Заради тях дори се наложи да увеличим цената на билета в градския транспорт, но това не ги обезсърчи, а точно обратното – станаха повече отвсякога.” – обясни тезата си кметът и добави, че обмисля да предложи извънреден данък „Пешеходец“ за гражданите, които не притежават автомобил.

Иновацията предизвика вълна от коментари в медиите и социалните мрежи. В нарочен facebook live Христо Иванов изрази съжаление, че ширещата се корупция спира повечето подобни проекти още в зародиш, също както бе спрян от влизане в парламента неговият политически startup. Радан Кънев пък написа в своя twitter профил, че изобретението е добро, но не вижда защо държавата трябва да се меси в трафика – ако всички регулации се премахнат, той би достигнал естествено хармонично състояние по Божията воля.

В своята рубрика на сайта на Министерски съвет, Валери Симеонов написа, че подкрепя нововъведението, но при условие, че то не пропуска нелегални имигранти и използва повода да постави 24-часов ултиматум на Washington Post и New York Times да се извинят, че никога не публикуват обръщенията му към Джордж Сорос, които той редовно им изпраща. В интервю за списание “Осем” Божидар Димитров обясни, че изобретението е изява на духа на една космическа нация, завещан ни още от прабългарите.

Поканен в ефира на Bulgaria on Air либертарианец коментира, че знае само, че данъците са кражба и помоли за безплатна бира.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар