В категории:България / Фотогалерия

Преди и сега: Пространството около националния стадион

Столична община реши да превърне паркинга до стадион „Васил Левски“ в платен, така че да направи пространството и Борисовата градина по-достъпни. Отлична идея, но при изпълнението ѝ общината е забравила за пешеходците и… че движението в България се извършва в дясното платно.

От началото на септември пространството от западната страна на националния стадион „Васил Левски“ стана платен паркинг, стопанисван от общинското дружество „Пазари Запад“. След решение на общинския съвет от април, той става част от зелената зона, в която се паркира срещу 1 лв./час. Освен това престоят в нея е ограничен до 4 часа, така че хората, които досега използваха пространството за достъп до работните си места, ще трябва да се пренасочат към обществения транспорт.

Досега това беше един от най-големите нерегламентирани паркинги в центъра на столицата, предизвикващ противоречиви реакции. От една страна той даваше възможност за безплатен достъп до централната част на София, но от друга създаваше условия за насърчаване на автомобилния транспорт, замърсяване на въздуха и задръствания. Не на последно място, цялото пространство около националния стадион беше непроходимо за пешеходци, а достъпът оттам към Борисовата градина блокиран.

Така изглеждаше пешеходната пътека, която води към парка:

Велопаркингите отнемат място за автомобили, така че те биваха премествани на произволни места:

Преминаването на пешеходци в работни дни беше истинско изпитание:

Мястото ще продължи да функционира като паркинг, но само със стотина места, така че преминаването ще бъде улеснено. При тази новоизградена бариера обаче няма опция за пешеходно преминаване:

Пешеходците трябва да използват стъпалата, които вече не са напълно запушени от автомобили. За съжаление, те не са решение на проблема с достъпа на хора с увреждания, майки с деца и възрастни:

Освен това Столична община се опитва да наложи движение от лявата страна на платното, но хората не бързат да го възприемат:

В тази част от паркинга ще продължи да се организира базар за велосипеди и ски екипировка, но само през уикенда, като търговците ще трябва да заплащат наем за използваното пространство:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар