В категории:Икономика / Информации

Рекс Тилерсън с акции в руско-холандската Yandex и в китайските Alibaba и Baidu

Сенаторът Джон Маккейн настоява бъдещият държавен секретар на САЩ и бивш шеф на Exxon Mobil да даде обяснения за връзките си с Москва

През 2013 г. Владимир Путин награди Рекс Тилерсън с руския орден "Дружба"
През 2013 г. Владимир Путин награди Рекс Тилерсън с руския орден „Дружба“

Финансови отчети на доскорошния шеф на Exxon Mobil Рекс Тилерсън, който бе предложен за държавен секретар от избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, сочат, че той притежава акции в руски и китайски компании, съобщи NBC News.

Според документите, с които телевизията уверява, че разполага, стойността на акциите на Тилерсън в различни китайски фирми варира от 109 000 до 361 000 долара. В списъка влизат както китайските интернет гиганти Alibaba и Baidu, така и телекомуникационни, циментови и корабни компании.

По-малък е делът на Тилерсън в регистрираната в Холандия Yandex, която притежава и популярна руска интернет търсачка със същото име. Съобщава се, че там акциите на бъдещия първи дипломат на САЩ са на стойност между 1 долар и 15 000 долара. Потърсен за коментар от руски медии, представител на Yandex заяви, че компанията е публична и акции в нея може да закупи всеки желаещ. Те се търгуват на американската борса NASDAQ.

Сред най-големите акционери на Yandex е един от основателите ѝ – милиардерът Аркадий Волож. Негови са 10,7% от акциите, което в дял от гласове в компанията съответства на 41,2%. „Златната акция” на Yandex е в ръцете на държавната „Сбербанк”, благодарение на което държавата може да блокира всяка операция с големи акционерни пакети на компанията.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн за пореден път настоя Тилерсън да даде обяснения за връзките си с Москва. Темата нееднократно се повдига, още откакто в средата на декември се разбра, че Тръмп се е спрял тъкмо на него като на свой държавен секретар.

Като генерален директор на Exxon Mobil Тилерсън изгради добри контакти с руското ръководство и лично с президента Владимир Путин, който през 2013 г. дори го награди с руския орден „Дружба”. Тази близост отвори възможности за съвместни проекти между Exxon Mobil и „Роснефт”, сред които разработка и експлоатиране на находища в руския арктически шелф.

Общата стойност на активите на Тилерсън в различни компании, включително в Exxon Mobil, възлиза на около 500 милиона долара. Той обеща да се освободи от акциите си преди да поеме поста на държавен секретар, за да се избегне конфликт на интереси.

Одобряването му за ръководител на Държавния департамент трябва да мине през гласуване в Конгреса на САЩ, където републиканците имат мнозинство. Но част от тях също като Маккейн са настроени подозрително към възможна „руска връзка” на екипа на Тръмп. Ето защо, въпреки че изнесените сега данни сочат за значително повече акции на Тилерсън в китайски фирми, във фокуса на вниманието е скромното му участие в руско-холандската Yandex.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар