В категории:България

БДЖ възстановява влак след протест на граждани

Не само липсата на държавна политика спрямо сектора, но и лошото управление на железниците бавно водят към сигурния им край

Железницата и хората все повече се разминават. Снимка: авторът
Железницата и хората все повече се разминават. Снимка: авторът

С новото разписание на БДЖ, въведено от 11 декември, работници от населени места в района на Трявна се оказаха без транспорт, който да ги прибере след работа. Причината е, че влакът по направление Стара Загора – Горна Оряховица е изтеглен с два часа назад и преминава през съответните населени места в ранния следобед, когато хората все още са на работа. По този начин им се налага да чакат около 2 часа за по-късния влак по същото направление.

Самата композиция е пусната именно за нуждите на работещите и учещите в района, където често няма алтернатива на железопътния транспорт, тъй като планинския терен и отдалечеността на населените места прави автобусните превози нерентабилни. Логично, лошото разписание лесно може да направи и влаковете нерентабилни, което впоследствие да бъде използвано като повод за закриване на “губещи” линии – един добре познат сценарий, не само за местните.

Те не за пръв път се оказват без удобен транспорт. През лятото беше спрян сутрешният влак по същото направление, с който хората отиваха на работа. Като причина беше посочен недостига на локомотиви, поради планирани ремонти и зачестили аварии. Тогава бе спряно движението на влакове по 11 линии в страната, а по някои от тях жп-превозвачът пусна автобуси, наети от частни фирми. От 1-ви юли обаче и автобусът бе спрян, което предизвика недоволството на работещи в Трявна. От БДЖ тогава обявиха, че прекъсването е временно, но това едва ли компенсира хората, които пътуват с месечни карти.

Затова този път, още в началото на декември, пътуващите по направлението започнаха подписка за запазването на старото разписание на влака. Виолета Недялкова, която работи в Трявна, но живее в Дряново, сподели за БНР: “Започват пак по същия начин, само че този път с влака, с който се прибираме от работа. Мисля, че е от слаба организация или се прави от хора, които въобще нямат представа” – визирайки проблемите с придвижването от лятото.

Протестът на местните има ефект, тъй като от БДЖ са обещали да пуснат удобен влак за работещите след 19 декември, съобщи Гражданска инициатива “За обществен и релсов транспорт”.

В новото разписание на БДЖ по изключение обемът на пътническите превози не се свива, а интервалите на движение в крайградската зона на София дори са леко съкратени. Въпреки това в него лесно се виждат проблеми, повечето от които съществуват отдавна, по много от направленията включително от и за столицата. Например, от София към част от населените места край подбалканската линия, в това число град Сопот, пътува влак в 5:32, а следващият е чак в 13:50, което е проблем за туристическия бранш в региона. До областния център Кюстендил пък пътува само един директен влак, а останалите са с прекачвания и престой. Най-бързият влак по линията пък е… пътнически.

Бързият влак Кюстендил–София е пътнически
Бързият влак Кюстендил – София е пътнически

Заради състоянието на железниците, лошото управление и липсата на държавна политика спрямо сектора, едва ли е изненада, че българите са най-недоволни от ЖП транспорта в целия ЕС. Това показва проучване на Европейската комисия, според която най-доволни са в Литва, Люксембург и Австрия, докато на дъното заедно с нас са Румъния и Хърватия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар