В категории:Европа / Икономика

Социалната комисия в европарламента прие становище срещу СЕТА

Скорошно проучване показва, че ратифицирането на споразумението вероятно ще доведе до загуба на работни места в ЕС. Рисковете за екологичните и социални стандарти на общността са още по-големи

Комисията по заетостта и социалната политика в Европейския парламент гласува против ратификацията на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада. То бе подписано от Европейския съюз през октомври след преодоляване на съпротивата на Валония и резервите на други страни – в това число и България, която искаше гаранции за отпадането на визите за северноамериканската държава. Усилията на Европейската комисия да получи одобрението на всички страни продължиха две години, след като споразумението бе окончателно договорено.

55-членната социална комисия препоръча отхвърляне на СЕТА
55-членната социална комисия препоръча отхвърляне на СЕТА

Социалната комисия гласува с 27-24 за отхвърляне на договора за свободна търговия, който ще бъде гласуван в ЕП през февруари. Три поправки, внесени от депутати от ЕНП и групата на либералите, които предлагаха СЕТА да получи подкрепа от комисията, бяха отхвърлени. Депутатите от двете център-дясно партии са само 19 от общо 55 в комисията. Така бе прието първоначалното становище по темата, което бе внесено от българския евродепутат Георги Пирински.

Комисия по международна търговия е основната, която отговаря за СЕТА, но преди гласуването в нея, което ще се проведе през януари, други комисии могат да вземат отношение по темата. Гласувания се очакват и в комисиите по околна среда и международна политика. Дори и 751-членния парламент да подкрепи договора за свободна търговия с Канада, той ще влезе в сила само условно, докато тече процеса на ратификация в националните парламенти на 28-те страни от ЕС и регионите на Белгия. През това време вероятно ще отпаднат и без това доста малките митнически тарифи, но все още няма да действат спорните механизми за защита на инвестициите от държавна намеса, които включват разрешаване на споровете от частни трибунали.

Очакваните позитиви от споразумението за европейската икономика са за до 0,08% допълнително към БВП на общността, което е незначителен принос за европейската икономика. Според комисията, очакваният ръст на заетостта от 0,018% за следващите 6-10 години в най-оптимистичните очаквания е твърде малък на фона на рисковете за екологичните и социални стандарти на ЕС, които могат да бъдат подкопани от действия, представени като „защита на инвестициите“.

Последното проучване по темата, публикувано през септември, показва, че е по-вероятно обратното – ЕС да загуби над 200,000 работни места до 2023 г., най-вече във Франция, Италия и Германия. Споразумението ще засили конкурентния натиск върху фирмите, който ще се пренесе към работниците. В резултат, частта от приходите им, която се пада на работещите, ще се свие за сметка на дела на печалбите, които ще се увеличат с 0,66% в ЕС и 1,76% в Канада.

В края на ноември мнозинството от депутатите в Европейския парламент отхвърлиха предложението, внесено от 89 техни колеги, съдът на ЕС да се произнесе по съвместимостта на СЕТА с общностното право.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар