В категории:САЩ / Свят / Северна Америка

Властите в САЩ спряха строежа на нефтопровода в Северна Дакота

Решението е голяма победа за индианците и активистите, които месеци наред протестираха срещу проекта

Инженерните войски на САЩ обявиха, че няма да дадат разрешение за преминаването на петролопровода Dakota Access под река Мисури, съобщава Guardian. Това решение представлява огромна победа за жителите на индианския резерват „Стендинг Рок“ и активистите, които протестират срещу проекта от пролетта насам.

В неделя властите обявиха, че решението е основано на нуждата да се проучат алтернативни маршрути за тръбопровода. „Макар да има постоянни дискусии и обмяна на информация между представителите на „Стендинг Рок“ и на строителите на Dakota Access (Energy Transfer Partners), очевидно трябва да се свърши още работа. Най-добрият начин да завършим тази задача отговорно и експедитивно е да проучим алтернативни места за преминаването на тръбопровода под реката“, коментира помощник-секретаря по гражданското строителство в Инженерни войски Дж-Елън Дарси.

От своя страна председателството на живеещото в „Стендинг Рок“ сиукско племе обяви, че „ще са вечно благодарни на администрацията на президента Обама за това историческо решение“. Един от адвокатите на племето – Ян Хаселман обаче предупреждава, че има опасност решението да бъде обжалвано. „Energy Transfer Partners могат да заведат дело, а Тръмп може да се опита да обърне решението, след като встъпи в длъжност. Всякакви опити за преобръщане на решението обаче ще са обект на силен съдебен контрол и ние ще следим внимателно действията на новата администрация“, заявява той.

Решението бе обявено само ден, преди да изтече крайният срок, даден от армията на хилядите протестиращи индианци и активисти – наричащи себе си „пазители на водата“ – да напуснат лагерите, изградени по поречието на реката. От април насам те протестират срещу строежа, който застрашава със замърсяване водоизточниците на резервата, както и свещени за индианците места. Макар протестите да бяха мирни, активистите бяха обект на насилие и масови арести от страна на местната полиция и частните охранители на компанията изпълнител. През почивните дни в протестните лагери пристигнаха стотици ветерани, които имаха намерение да пазят протестиращите от полицията. Сред тях бе и конгресмена от демократическата партия Тулси Габард.

Новината за решението на властите бе посрещната с празненства в протестните лагери. Някои от протестиращите обаче остават предпазливи и предупреждават, че следващият републикански президент и компанията могат да обжалват решението. „Това е трик. Това е лъжа. Докато машините не бъдат спрени, нищо не е свършило. Всички протестиращи трябва да останат на местата си“, заявява Франк Архамбаут, член на сиукското племе „Стендинг Рок“, който се е преместил заедно с цялото си семейство в протестния лагер през август. „Бяхме лъгани и заблуждавани през цялото време. Защо да вярваме, че сега е различно?“, добавя той. „Знаем, че компанията може да обжалва. Тази битка е спечелена, но войната предстои. Не сме свършили, това е само началото на нещо необикновено“, завява друг представител на племето.

Компанията, стояща зад проекта на стойност 3.8 млрд. долара – Energy Transfer Partners, почти е завършила строителството на тръбопровода. Първоначално той трябваше да премине в близост до втория най-голям град в Северна Дакота – Бисмарк, но маршрутът бе променен заради опасения за замърсяване на водата на града. Новият маршрут обаче създаде същата опасност за водоизточниците на индианския резерват.

През април местните индианци започнаха да организират протестни лагери край река Мисури. Представители на стотици други индиански общности в страната се присъединиха към тях и това постепенно се превърна в най-голямото събиране на индиански племена от над един век. Решимостта на местните да се изправят срещу мощната петролна индустрия привлече вниманието на много еко активисти и знаменитости, които също се присъединиха към протестите. „Ако не предпазваме водата, няма никаква икономика. Заявленията, че преместването на маршрута на тръбата е вредно за икономиката не са верни“, заявява конгресмен Тулси Габард, която се присъедини към протеста в събота.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар