В категории:САЩ / Свят / Северна Америка

Протестите срещу нефтопровода в Северна Дакота се разрастват, а компаниите възлагат надежди на Тръмп

Администрацията на Обама блокира временно строежа, но следващият президент вероятно ще даде зелена светлина на противоречивия проект

cxakcwjukaasvj-jpg-large

Протестите против изграждането на петролопровода Dakota Access (DAPL) се разрастват, макар в понеделник властите да обявиха, че ще отложат издаването на разрешение за завършване на проекта. Въпреки това, тази седмица бяха проведени демонстрации в около 300 града в САЩ и Канада с искания правителството да спре или да определи друго трасе за тръбопровода, който заплашва основните водоизточници на индианския резерват „Стендинг Рок” в Северна Дакота. Същевременно компаниите, стоящи зад противоречивия проект, се опитват да отвърнат  на удара чрез съдебни искове.

В началото на седмицата администрацията на Инженерни войски съобщи, че няма да позволи завършването на тръбопровода, докато не бъдат направени допълнителни изследвания за възможните рискове за околната среда. Властите също така заявиха, че бъдещите строителни планове ще бъдат консултирани с живеещите в „Стендинг Рок” индианци. Това представлява временна победа за местните общности и еко активисти, които от пролетта насам протестират срещу строежа.

Най-големите опасения са свързани с преминаването на тръбопровода през река Мисури, което застрашава източниците на питейна вода за живеещите в резервата. Компанията, изграждаща тръбопровода – Energy Transfer Partners отхвърли решението като „несправедливо и доказващо незаинтересоваността на администрацията по отношение на прилагането и спазването на закона”. Финансовите щети за компанията от забавянето на строителството се оценяват на около 100 млн. долара.

Временното отлагане не се приема като достатъчно добро решение и от противниците на DAPL, които се опасяват, че избраният за следващ президент Доналд Тръмп ще подкрепи строежа. Във вторник се проведоха многохилядни демонстрации пред централите на Инженерни войски, както и на банки и енергийни компании, подкрепящи проекта. В Северна Дакота, където бяха най-активните протести, се стигна и до арести и използване на сълзотворен газ.

„Тяхната работа е да ни защитават, но вместо това защитават интереса, печалбите и парите на корпорациите”, коментира пред Reuters един от протестиращите в близост до строителните площадки в Северна Дакота. „Този тръбопровод е екологично престъпление. Хората тук са истинските жертви”, заявява Робърт Кенеди Джуниър, президент на организацията за защита на околната среда Waterkeeper Alliance.

Същевременно Energy Transfer и нейната дъщерна компания Sunoco Logistics Partners подадоха иск във федералния съд във Вашингтон с искане „да се сложи край на политическата намеса” на президентската администрация в процеса по оценка на DAPL. Energy Transfer иска от съда да постанови, че вече има законова основа за реализиране на проекта и не са нужни по-нататъшни разрешения от страна на правителството.

„Чрез предложението за ново забавяне на строежа Инженерни войски вземат участие в нещо, което може да бъде описано само като симулиране на процес. Това праща плашещо послание относно върховенството на закона”, заявява Келси Уорън, главен изпълнителен директор на компанията.

Представителите на индианските общности коментират, че позицията на компаниите е грешна и опитите им да се наложат по съдебен път няма да успеят. „Те толкова отчаяно искат да реализират този проект, че се опитват да осъдят федералното правителство въз основа на оригиналната идея, че не се нуждаят от сервитутни права за преминаване през федерални земи”, се заявява в официално съобщение на председателството на сиукската нация от „Стендинг Рок”. Администрацията на Инженерни войски обяви, че планира да се консултира по-активно със сиуксите във връзка с проекта предвид това, че те многократно са били принуждавани да напускат земите си в миналото.

Тръбопроводът DAPL е дълъг 1885 км. и е на стойност 3.7 млрд. долара, които са осигурени от около 20 големи банки. Според Energy Transfer проектът, който е почти довършен, ще подсигури по-ефективен и безопасен начин за пренос на петрол от находищата в полето Бакен в Северна Дакота. Единствената работа по тръбопровода в този щат остава участъка, минаващ под езерата, осигуряващи питейна вода в резервата.

Анализаторите очакват в крайна сметка проектът да бъде довършен. „Под въпрос по-скоро е кога тръбопровода ще започна да функционира и дали ще има промени в конкретните трасета”, коментира Афолаби Огуняке, старши анализатор в консултантската фирма Wood MacKenzie.

Келси Уорън вероятно възлага надеждите за бързо реализиране на проекта на Доналд Тръмп, за чиято кампания Energy Transfer е дарила над 100 хил. долара и който декларира подкрепа за такива енергийни проекти.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар