Властите в Северна Дакота са издали заповед за арест на журналист

Ейми Гуудман и екип на Democracy Now! са отразявали протестите на местни индианци срещу строежа на нефтоопровод в Северна Дакота

Властите в щата Северна Дакота са издали заповед за арест на журналиста от независимата медийна платформа Democracy Now! Ейми Гуудман по обвинение в незаконно навлизане в частна собственост. През миналата седмица на Гуудман и екип на Democracy Now! са отразявали протестите на местни индианци срещу строежа на нефтоопровод в Северна Дакота.

Медията публикува видеозапис, на който се вижда как частни охранители на компанията, изграждаща тръбопровода – Dakota Access pipeline, използват кучета и лютив спрей, за да атакуват протестиращите. Кадрите се разпространиха бързо из социалните мрежи и в последствие бяха публикувани и от редица мейнстрийм медии в САЩ, включително CBS, NBC, NPR, CNN, MSNBC и Huffington Post.

Максималното предвидено от закона наказание за незаконно преминаване е глоба от 500 долара и 30 дни престой в затвора. „Това недопустимо посегателство срещу свободата на пресата. Всичко, което съм направила, бе да отразявам нападението на охранителите с кучета и лютив спрей срещу протестиращите от местното население“, заявява журналистиката, която е и изпълнителен продуцент на Democracy Now!

Местните индианци от сиукското племе Изправена скала и други граждани протестират срещу енергийния проект, заради опасенията, че тръбопровода създава опасност за чистотата на водните ресурси в региона. Строежът също така ще засегне древни индиански гробища. Проектът е на стойност 3.8 млрд. долара и ще служи за пренос на петрол между четири щата с капацитет от 470 хил. барела дневно.

Според информация на Native News Online, във връзка с протестите вече са арестувани 38 души, включително част от организаторите. Кандидат президентската двойка на Зелената партия Джил Стейн и Ажаму Барака също са получили заповед за арест заради изписване на графити върху строителната техника по време на протестите.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар