В категории:Информации / Общество

Президентът на Колумбия спешно замина на онкоизследвания в САЩ

Ден след постигане на ново мирно споразумение с партизаните от ФАРК Мануел Сантос, който през 2012 г. вече бе опериран от тумор на простатата, показа тревожни симптоми при контролен преглед в Богота и бе изпратен от лекарите в клиниката „Джон Хопкинс” в Балтимор за по-прецизен тест

Мануел Сантос оповестява спешното си отпътуване за изследвания в САЩ на излизане от клиниката в Богота
Мануел Сантос оповестява спешното си отпътуване за изследвания в САЩ на излизане от клиниката в Богота

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир – президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос, обясни в обръщение към нацията, че по лекарско настояване му се налага спешно да замине за онкологични изследвания в САЩ.

Сантос вече претърпя операция от тумор на простатата през 2012 г., докато се намираше в Ню Йорк за участие в тогавашната сесия на Общото събрание на ООН. След интервенцията тогава бе оповестено, че президентът е напълно излекуван.

Но контролен преглед в Богота този понеделник, 14 ноември, установи обезпокоително завишаване на специфичен простатен антиген, известен като PSA. Ето защо лекуващите президента лекари настояха той незабавно да се подложи на допълнителен тест в американската клиника „Джон Хопкинс” в Балтимор, разполагаща с медицинска апаратура и технология, каквито липсват в Колумбия.

65-годишният Сантос сподели пред гражданството, че той и семейството му били „изненадани” от ситуацията, но увери, че ще направи всичко необходимо. Тестът ще му бъде направен в четвъртък, а в петък той ще се прибере в Богота. Президентът каза още, че е упълномощил докторите да оповестят в Колумбия незабавно резултатите от изследването.

Сантос допълни, че ще използва пътуването, за да се срещне с влиятелни американски сенатори и от Републиканската, и от Демократическата партия, за да се ориентира в промените във Вашингтон след победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ и за да информира американските си партньори за новия вариант на споразумението за мир в Колумбия, договорено през отминалия уикенд.

Новият вариант изглажда много от спорните точки в споразумението, които противниците му преекспонираха на референдума от 2 октомври и така провокираха при гласуването да победи „не”-то за изненада на цял свят. Броени дни след това Сантос бе обявен за носител на тазгодишния Нобел за мир – именно заради преговорите с партизаните от лявата групировка ФАРК и за договарянето с тях на мир след 52 години вътрешен конфликт и над 200 000 жертви.

Впрочем, на Сантос тепърва му предстои да получи наградата си – предвидено е тя да му бъде връчена на 10 декември в Осло.

Сегашният обезпокоителен медицински преглед в Богота се е състоял само ден след договарянето на новото мирно споразумение, явно коствало силно напрежение и на Сантос. Компромисният вариант на текста не решава всички спорни въпроси, но той вече няма да бъде подлаган на референдум, а вероятно ще бъде гласуван само в парламента.

Докато Сантос е в САЩ за прегледа, функциите му ще се поемат от вицепрезидента Херман Варгас Йерас. Парадоксално, но Варгас Йерас също претърпя операция от тумор в началото на 2016-та и тогава два месеца беше извън политическия живот. Неговият тумор, който беше в мозъка, се оказа доброкачествен.

Латиноамериканските и испанските медии, които съобщават за отпътуването на Сантос за изследвания в „Джон Хопкинс”, припомнят също, че първата му интервенция се падна в период, в който сякаш „серийно” няколко президенти в региона се оказаха поразени от тумори. Такива операции тогава претърпяха Фернандо Луго (Парагвай), Кристина Фернандес (Аржентина), Лула да Силва и Дилма Русеф (Бразилия), а лидерът на Венесуела Уго Чавес почина от особено агресивна форма на рак.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар