В категории:България

Румен Радев победи ГЕРБ, Цачева и историята

Напълно непознатият до вчера генерал спечели повече реални гласове от Плевнелиев преди 5 г. и почти толкова, колкото два пъти събра Първанов

Протестният вот срещу ГЕРБ и Бойко Борисов донесоха на Румен Радев исторически успех. Според предварителните социологически данни той печели на балотажа гласовете на около 2 млн. българи, с което изпреварва категорично актива на Росен Плевнелиев от 2011 г. Тогава, в пика на силата на ГЕРБ и при изключително висок личен рейтинг, министърът на регионалното развитие взе 1. 7 млн. гласа. Победата на Радев е съотносима с победите на Георги Първанов, който два пъти през 2001 г. и 2006 г. взе малко над 2 млн. бюлетини. Командирът на ВВС постигна своя резултат от позицията на опозиционен кандидат, непознат до вчера за мнозинството българи, при намираща се в криза БСП, която избра да го подкрепи – всичко това допълнително увеличава стойността на успеха му. Ролята на задължителното гласуване за резултата не е голяма, тъй като в последните 2-3 седмици бе добре разгласено, че принудата е формална и не води до санкции.

radevСоциологическите екзитополове дадоха около 58% на Радев срещу 35% за Цецка Цачева (ГЕРБ). В процентно отношение този резултат е съпоставим с триумфа на Петър Стоянов над Иван Маразов през 1996 г. Тогава управляваше социалистическото правителство на Жан Виденов, българите живееха тежко, протестната вълна донесе убедителен успех на синия кандидат. Следващите месеци ще покажат дали усещането на хората днес наподобява това, което бе преди 20 години. И дали махалото няма да “удари” вляво и на парламентарните избори.

Радев е вторият подкрепен от БСП избран президент в следдесетоноемврийската история на България. Изходът от вота показа, че решението на БСП да заложи на него, подкрепяйки го като независим кандидат, е било изключително правилно. „Отличен” 6 за Корнелия Нинова. Радев водеше още на първи тур, макар в лявата писта да се състезаваха Ивайло Калфин и Татяна Дончева. Българите очевидно го харесаха и видяха в него мажоритарна фигура, която може да спре ГЕРБ и Борисов.

Големите анализи за президентските избори ще се правят тепърва. Бъдещето е непредсказуемо. Към момента обаче може да се направи още един извод – опцията „Не подкрепям никого” се провали. И на двата тура я използваха около 200 000 избиратели, колкото винаги досега бяха недействителните бюлетини. Протестът на българите не бе акумулиран от квадратче, а от жив човек – Румен Радев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар