В категории:България / Здравеопазване

Спорната нова система за регистрация в болниците се срина на третия ден

Отново милиони от здравните вноски ще отидат за техническо средство, което засега успява да регистрира само провала на министър Петър Москов да спре течовете в НЗОК. Пациентите, които не искат да чакат на опашки, за да бъдат третирани като престъпници, ще могат да си платят за алтернатива

Виновен до доказване на противното–тази предпоставка седи в основата на новата система за прием в болниците
Виновен до доказване на противното – тази предпоставка седи в основата на новата система за прием в болниците

Всяко чудо за три дни – толкова издържа преди първия си срив системата за регистрация в болница с пръстови идентификатори. През пролетта здравната каса похарчи 400 хиляди лева за софтуера на системата, пренебрегвайки 4 пъти по-евтина оферта с аргумента, че е избрана по-надеждната услуга.

Откакто стана задължителна в началото на месеца, спорната система предизвика хаос в част от болниците. На теория сканирането на пръста би трябвало да отнема не повече от минута, но поради блокирания на устойствата и неуспешно идентифициране от първи опит, регистрацията на някои пациенти отнема до 10 минути. Най-много чакат възрастните хора, които обикновено са с по-груба и изтрита кожа на пръстите, съобщи в.Труд.

В редица лечебни заведения това доведе до образуването на дълги опашки от чакащи за регистрация болни. При пилотно частично въвеждане на системата през септември се получиха идентични проблеми, но тогава от Министерството на здравеопазването обвиниха за хаоса болниците, които не били организирали приема достатъчно добре. Сега обаче проблемът е породен от фирмата, избрана от МЗ, която осигурява поддръжката на базата данни.

Все още не е ясно колко ще е окончателната цена на новата система за регистрация. Според заместник министъра Ваньо Шарков, най-големите болници ще трябва да закупят до 80 устройства за 286 лв. всяко или общо над 20 хил.лв. Само преди година и половина болниците трябваше да похарчат милиони за електронни четци на лични карти, тъй като бяха задължени да приемат пациенти само по този начин.

На следващия етап от въвеждането на новата система, с пръстов идентификатори ще трябва да се сдобият и 4500 лични лекари, всички зъболекарски кабинети и аптеките, които продават лекарства с отстъпка от НЗОК (около 3700). Дори и най-малките обекти ще трябва да имат поне по две устройства, за да избегнат риска да спрат работа, заради технически проблем. 

Освен че парите за здраве отново отиват за въвеждането на ново спорно техническо средство, което да компенсира провала на здравното министерство да спре течовете в НЗОК, Петър Москов обяви, че пациентите, които откажат унизителната процедура за болничен прием, ще трябва да заплащат за алтернативен метод.

Това ще е поредната “опция” за доплащане в болниците за пациенти, които не искат да бъдат третирани като престъпници или да чакат на опашка за сканиране на биометрични данни. Според Лекарския съюз българите вадят от джоба си средно по 248 лв. годишно извън задължителните здравни вноски.

По данни на Световната банка, 44% от здравните разходи в България са за сметка на пациента, като само Кипър е след нас по този показател в ЕС. Повечето страни в Европа разчитат на публичните разходи за здраве (обикновено над 80% от общата сума), за да не зависи то от неравенството в личните доходи на хората.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар