Фотогалерия: Протестно шествие на учени в Деня на народните будители

Нито един представител на управляващите не излезе да говори с протестиращите, които внесоха исканията си в Министерски съвет и в Народното събрание

България изпълнява изисванията на НАТО за закупуване на военна техника, но не и тези на ЕС за инвестиции в наука. Снимка: Барикада
България изпълнява изисванията на НАТО за закупуване на военна техника, но не и тези на ЕС за инвестиции в наука.
Снимка: Барикада

Учени, синдикалисти и граждани се събраха за протестно шествие в Деня на народните будители с искания за европейско отношение към науката в България. Средствата, отделяни за научна и развойна дейност в България, се равняват на едва 0,8% от БВП, по данни на Евростат, което ни нарежда на едно от последните места в ЕС, а по-малко от половината от тях идват от държавния бюджет, което говори за неглижирането на научния сектор в страната.

Стратегията „Европа 2020“ цели в края на десетилетието за научно-изследователски цели в ЕС да се инвестират 3% от БВП на общността, но България планира да отдели едва 1,5%. В същото време БАН и Селскостопанската академия продължават да преживяват с кризисния бюджет от времето на Симеон Дянков.

По данни на организаторите в шествието са се включили над 3 хиляди души, чието шествие блокира жълтите павета и булевардите Дондуков и Васил Левски. Учените поднесоха цветя и се поклониха в минута мълчание пред паметниците на Васил Левски и Кирил и Методий. Те внесоха исканията си в Министерския съвет и Народното събрание. Нито един представител на управляващите не излезе да говори с недоволните учени, които се заканиха да продължат с протестите си, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

« 1 на 3 »
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар