Най-големият телеком в САЩ продава потребителски данни на полицията

Продължават да излизат нови доказателства за сътрудничеството на интернет и телефонни оператори с шпионски агенции

new_att_logo_in_dallas_tx

Най-големият телеком в САЩ AT&T тайно е продавал достъп до данни на потребителите си на местните власти, показват новопубликувани документи. Те разкриват нови подробности за програмата „Хемисфера”, която досега бе позната само като „партньорство” на телекома с Агенция за борба с наркотиците (DEA).

Чрез тази програма властите имат достъп до метаданните от мобилните и фиксирани телефонни услуги на AT&T. За разлика от другите телекоми в страната, които изтриват метаданните след определен период, AT&T съхранява с години информация като час на провеждане и продължителност на разговора и дори локацията, на която се е намирал потребителя. Архивът на телекома датира от 2008 г.

Според вътрешни документи на компанията, публикувани тази седмица във вестник Daily Beast, данни от „Хемисфера” са били продавани на местни полицейски управления за разследване на всичко от убийства до измами с медицински застраховки.

Освен засягането на личния живот на потребителите, разкритията показват, че програмата е струвала милиони долари на данъкоплатците. За достъп до данните полицейските управления са плащали между 100 хил. и над 1 млн. долара годишно.

Използването на системата изисква само административна призовка, което е значително по-ниска правна летва от заповед за обиск, която трябва да бъде издадена от съдия. До началото на тази седмица това използване на „Хемисфера” е било държано в тайна не само от обществеността, но и от съдии, адвокати и членове на Конгреса. Това е ставало в съответствие със споразумение между полицията и AT&T, според което използването на системата не трябва да бъде разкривано дори пред съда.  Това означава, че полицията използва улики, получени през „Хемисфера”, но в последствие изгражда обвиненията по начин, който да предпази програмата от проверки.

Разкритията идват на фона на подготовката за противоречивото сливане на AT&T с конкурента Time Warner. Сделката на стойност 85 млрд. долара е остро критикувана като лоша за потребителите, включително от двамата основни кандидати за президент на САЩ. След публикуване на новите данни AT&T излезе със заявление, в което се казва, че „подобно на другите телекомуникационни компании, ако правителствена агенция поиска чрез административна призовка, съдебна заповед или друга правна процедура данни за разговори на наш клиент, ние сме задължени от закона да предоставим информация като дата и час на разговорите”.

Програмите за масово следене на интернет и телефонни комуникации бяха разкрити пред световната публика от бившия служител на агенцията по национална сигурност на САЩ  (NSA) Едуард Сноудън през 2013 г. Разпространените от него документи показаха как компании като AT&T и Verizon са помагали на NSA да следи и съхранява огромно количество потребителски данни. Разкритията за сътрудничеството с щатските шпионски служби се превърнаха в сериозна тежест за бизнеса на тези компании, които имат операции в различни части на света.

Въпреки това компаниите не спират да сътрудничат на службите. По-рано този месец стана известно, че интернет компанията Yahoo е разработила специален софтуер, който да филтрира електронните писма на потребителите по зададени от NSA ключови думи, като извлечената така информация е била предавана на шпионската служба.

В опит да възвърнат доверието на потребителите, някои компании като Apple започнаха да въвеждат кодиране на данните и други схеми за сигурност, което на теория да прави невъзможно предоставянето на лична потребителска информация на службите. В едно от наскоро публикуваните от Wikileaks писма на ръководителя на предизборния щаб на Хилъри Клинтън обаче има признание от един от вицепрезидентите на Apple, че „хиляди пъти всеки месец компанията дава на правителството информация относно свои потребители”. В писмото се заявява, че компанията има специален екип, който отговаря на тези искания 24 часа в денонощието, и че „кодирането не елиминира способността на Apple да предоставя на властите метаданни или друга полезна информация”.

Британският вестник Guardian припомня, че секретността около „Хемисфера” напомня на тази относно използването на разузнавателни устройства, известни като „скатове”. Тези устройства с големина на куфар представляват фалшиви клетки на мобилни оператори, чрез които може да се подслушват и събират данни за свързаните към тях телефони.

През 2015 г. разследване на Guardian разкри, че полицейските управления в САЩ са подписвали споразумения за поверителност с ФБР, според които използването на „скатове” трябва да остане тайна за обществеността и съдебната система. „Притеснителното за тези договорки са усилията, които компанията и полицията са положили, за да останат секретни. Колкото по-дълго подобни програми са тайна за обществеността, толкова по-трудно е да се подсигури, че има подходящ баланс и контрол”, коментира Нейт Веслер, юрист в Американския съюз за граждански свободи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар