Yahoo е шпионирала потребителите си в услуга на Агенцията по национална сигурност

Новите разкрития идват три години, след като Едуард Сноудън представи пред света програмите за масово следене

Интернет компанията Yahoo е шпионирала потребителите си в услуга на агенцията по национална сигурност на САЩ (NSA), съобщава „Ройтерс”.  Според информация на агенцията, щатската компания е разработила специален софтуер, който да филтрира електронните писма на потребителите по зададени от NSA ключови думи, като извлечената така информация е била предавана на шпионската служба.

Според три източника, пожелали анонимност,  компанията се е подчинявала на секретна директива на правителството. Решението да се позволи разузнавателната дейност на NSA в Yahoo е било взето еднолично от главният изпълнителен директор Мариса Майер. Директорът по сигурността на компанията е напуснал в знак на протест, след като е разбрал за програмата. Няма яснота търсенето на какви ключови думи и друга специфична информация са били поръчвани от NSA.

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер се е съгласила да сътрудничи с шпионската агенция без да уведоми собствения си екип.
Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер се е съгласила да сътрудничи с шпионската агенция без да уведоми собствения си екип.

В официалният си коментар по въпроса Yahoo заявява само, че е „компания, която се подчинява на законите на Съединените щати”. Експерти, цитирани от „Ройтерс” изтъкват, че това е първият случай, в които се разкрива, че щатска интернет компания се е съгласила да търси исканата от службите информация в целия си масив от съобщения. В предишни осветени случаи е ставало въпрос за търсене в архивираните съобщения и сканиране в реално време на определен брой акаунти.

Тази новина идва малко след разкритията, че през 2014 г. Yahoo е станала обект на мащабна хакерска атака, при която е била източена информация за поне 500 млн. нейни потребители. Това може да усложни сключването на сделката с телекомуникационния гигант Verizon, който наскоро договори придобиването на основния бизнес на Yahoo срещу 4.8 млрд. долара.

Сътрудничеството на компанията с NSA не е шокиращо, тъй като е поредният пример за споразумения между щатски технологични гиганти и разузнавателни агенции. Без сътрудничеството на компаниите – независимо дали доброволно или принудително – системата на NSA за масово следене просто не би била възможна, отбелязва „Форин Полиси”.

Програмите за масово следене на интернет и телефонни комуникации бяха разкрити пред световната публика от бившия служител на NSA Едуард Сноудън през 2013 г. Разпространените от него документи показаха как компании като AT&T и Verizon са помагали на NSA да следи и съхранява огромно количество потребителски данни. Разкритията за сътрудничеството с щатските шпионски служби  се превърнаха в сериозна тежест за бизнеса на тези компании, които имат операции в различни части на света.

Още през 2013 г. името на Yahoo се появи редом с тези на Microsoft, Facebook и Apple сред компаниите, участвали в програмата на NSA PRISM. Тази програма е позволявала на агенцията да получава достъп до комуникациите на потребителите на тези компании. Макар компаниите да са били принудени да сътрудничат на службите чрез секретна заповед на федералния съд, за потребителите по света изводът от тези разкрития бе, че NSA може да влезе в личните им пощи и акаунти в социалните мрежи.

В опит да възвърнат доверието на потребителите, някои компании като Apple започнаха да въвеждат кодиране на данните и други схеми за сигурност, което прави невъзможно предоставянето на лична потребителска информация на службите.

Споразумението с Yahoo, което датира от 2015 г., обаче показва, че NSA продължава да намира начини да събира информация. Според източниците на Ройтерс, компанията се е съгласила да сътрудничи поне от части заради това, че не е виждала шанс да спечели съдебна битка срещу федералното правителство.

Мариса Майер е въвела исканата от NSA програма за търсене в комуникациите на потребителите без да уведомява отговарящият за сигурността в компанията Алекс Стамос. Неговите подчинени са открили програмата и първоначално са решили, че е инсталирана от хакери. В знак на протест Стамос е напуснал компанията и сега работи във Facebook.

Нежеланието на Майер да информира собственият си екип за програмата е показателен за неясните етични аспекти на тези действия. Сътрудничеството на компанията с шпионската агенция изглежда и в противоречие със заявените ангажименти за поверителност. На чело на страницата на компанията, посветена на прозрачността, е сложен цитат от Майер, който в новия контекст звучи неубедително: „През годините работихме здраво, за да възвърнем доверието на потребителите, и ще се борим също толкова здраво, за да го съхраним”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар