В категории:Икономика

Валония отхвърля ултиматума на ЕС за СЕТА

В понеделник вечер Брюксел и Отава трябва да решат дали ще се проведе срещата на високо равнище

"Не искам CETA" е написал на плаката си този участник в шествието във Варшава
„Не искам CETA“ е написал на плаката си този участник в шествието във Варшава

Белгийският регион Валония е отхвърлил 24 часовия ултиматум на ЕС да се откаже от възраженията си спрямо търговското споразумение с Канада СЕТА, съобщава ЕurАctiv. Заради съпротивата на местния парламент на франкофонския регион, Белгия остава единствената държава в ЕС, която не е готова да се подпише под договора.

В неделя Брюксел предупреди, че ако Белгия не изясни позицията си до понеделник, ще отмени насрочената за четвъртък среща на високо равнище с Канада. Докато ЕС очаква отговора на министър-председателя на Белгия Шарл Мишел, лидерът на Валония Пол Маниет коментира пред местни медии, че „ултиматумите не са съвместими с прилагането на демократичните права”.

Властите във Валония продължават да отхвърлят споразумението, макар ЕС активно да оказва натиск върху тях. Според Брюксел на белгийския регион са били предоставени уверение по отношение на земеделието и защитата на инвестициите, но Валония не ги намира за достатъчни. В своя Туитър акаунт Маниет коментира, че е „твърде жалко, че натискът на ЕС върху тези, които блокират борбата срещу данъчните измами не е толкова интензивен”.

Според източници на ЕurАctiv президентът на Европейския съвет Доналд Туск ще проведе разговор с Шарл Мишел по-късно в понеделник, за да се изясни дали сделката с Канада може да бъде спасена. „Туск ще попита Мишел само едно нещо – дали Белгия ще е в позиция да подпише споразумението в четвъртък”, заявява източник на изданието от еврокомисията. Туск е предвидил и разговор с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер „за съгласуване на позициите“ и с канадския министър председател Джъстин Трюдо „за да се реши дали ще бъде проведена срещата“.

„По отношение на срещата в четвъртък – ако Белгия не е в позиция да гарантира, че може да подпише споразумението, е съвсем ясно, че за Туск няма да има логика срещата да се провежда. В такъв случай няма да има среща на високо равнище, нито ще бъде насрочена нова дата за провеждането й”, заявява източникът на ЕurАctiv. В събота канадският министър на търговията Кристия Фрийленд напусна разговорите в Брюксел и заяви, че топката е изцяло в полето на ЕС.

СЕТА – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, не среща съпротива само от Валония.  Срещу този и други подобни договори се обявяват екологични и неправителствени организации, синдикати, асоциации на малкия и среден бизнес, академици. Петицията против СЕТА и Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бе подписана от близо 3.3 млн. европейски граждани.  Критиците на споразуменията изтъкват, че обещаваните икономически ползи са несъществени, а за сметка на това споразуменията създават опасност за екологичните, социални и трудови стандарти, за защитата на потребителите и за възможността на държавите да приемат нови регулации и норми. Най-противоречивата част от договорите са механизмите за съдене на държави от инвеститори ISDS, които поставят международните корпорации над националното и европейското законодателство.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар