В категории:България

Мнозинството в парламента се отказа от анализ на последствията от СЕТА

Дебат в НС за спорното споразумение с Канада така и няма да се случи, след като депутатите отхвърлиха предложението МС да съгласува българската позиция с тях

Парламентът не обърна внимание на протестите в последните дни, чиито искания бяха за анализ на ефекта от СЕТА и провеждане на публичен дебат. Снимка: Барикада
Парламентът не обърна внимание на протестите в последните дни, чиито искания бяха за анализ на ефекта от СЕТА и провеждане на публичен дебат.
Снимка: Барикада

Депутатите отхвърлиха предложението Министерски съвет да съгласува позицията си с Парламента и да изготви доклад за очакваните последици за България от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА), което може да влезе в сила в края на годината. Срещу подготвянето на такъв анализ гласуваха 69 депутати, 53-ма бяха “за”, а 19 се въздържаха.

Вносителите от БСП определиха споразумението като национално предателство, а обещаното падане на визите с Канада като “ниска цена”, поискана от правителството, за да подкрепи СЕТА. ГЕРБ и РБ попитаха кой е предателят, при положение че преговорите са започнали през 2013 г. по време на правителството на Орешарски и гласуваха против предложението. В действителност преговорите започват през май 2009 г. и се водят от Европейската комисия до приключването им през август 2014 г.

С отхвърлянето на задължението официалната българска позиция да се съгласува с Народното събрание депутатите заявиха, че не се интересуват от ефекта на СЕТА върху българската икономика и оставят на изпълнителната власт прерогатива да определя държавната политика без контрол от страна на народните представители.

В неделя в страната се проведе протест именно срещу готовността на правителството да подкрепи споразумението с Канада, въпреки липсата на дебати в обществото и анализ за въздействието върху икономиката. Позицията на протестиращите беше потвърдена на флашмоб във вторник, който се проведе по време на извънредното заседание на НС. Нито един депутат обаче не излезе да се срещне с демонстрантите, които обиколиха няколко пъти зданието на Парламента.

Във вторник на среща на Съвета на министрите в Люксембург стана ясно, че само Белгия засега отказва да даде зелена светлина на СЕТА, поради съпротивата на региона Валония, чийто местен парламент трябва да одобри споразумението. Върху нея вече се оказва силен натиск да промени позицията си преди 27 октомври, когато е срещата на високо ниво ЕС-Канада.

Същевременно, сдружение “Солидарна България”, което е един от основните организатори на протестите срещу СЕТА и ТПТИ у нас, призова организации и граждани да заявят своята подкрепа за решението на Валония в писма до отговорните институции във франкофонския регион.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар