Политикът и извънземните

Предложението на кандидат-президента Румен Радев да провери конспирацията кемтрейлс ни кара да се запитаме дали политиците ни притежават базова научната грамотност или поне докъде биха стигнали, за да спечелят повече гласове

Днес вече почти никой не се плаши от комети, но пък кондензацията предизвиква ужас у някои Снимка: Wikimedia Commons
Днес вече почти никой не се плаши от комети, но пък кондензацията предизвиква ужас у някои
Снимка: Wikimedia Commons

Един кандидат-президент трябва да е подготвен да отговаря на какви ли не въпроси от всички сфери на обществения живот. В това отношение генерал Румен Радев има късмет, защото медиите предпочитат да му задават въпроси от неговата компетенция: ролята на армията, отношенията между НАТО и Русия, състоянието на военновъздушните ни сили… Затова, когато на среща с избиратели бившият пилот е попитан за вече поовехтялата конспирация кемтрейлс, той сякаш се чувства в свои води.

Генералът набързо разказва, че следите, които понякога остават зад самолетите са кондензационни пари, чиято устойчивост в атмосферата зависи от плътността на въздуха, температурата, влажността и т.н. Това обяснение обикновено е достатъчно за всеки здравомислещ човек, но един кандидат-президент трябва да се бори за всеки глас, затова Радев решава да продължи: „Нямам факти и данни, че има такова пръскане до момента. Но ако наистина тази тревога продължава и вече тревожи много граждани, можем да организираме една проверка. Ако има такова нещо, ще вземем мерки…“

Когато един генерал, който е бивш командир на Военновъздушните сили на България, съобщи, че няма данни, но има готовност да провери дали следите от самолетите няма да се окажат световен заговор за държане в апатия на населението, това би могло да събуди известна тревога сред научно необременената част от гражданството. А когато такава „проверка“ се осъществи и озадачените от поставената задача учени „открият“, че са си загубили времето, това само ще докаже на последователните конспиратори, че властите прикриват заговора. Все пак един генерал на натовска армия няма как да не е агент на ЦРУ и извънземните рептили, които управляват света. Замислете се!

На пръв поглед, тази реплика на кандидат-президента е незначителна подробност и не заслужава особено внимание. Задават глупав въпрос, получават глупав отговор и историята приключва. Но не бива да забравяме, че ние не просто живеем в страната на неизброими врачки, знахари, баячки, гадатели, чакръчии, астролози, нумеролози и уфолози. Ние живеем в страната, в която само преди някакви си 25 години Генералният щаб на българската армия копаеше свръхсекретна дупка в планината, воден от екстрасенси с тетрадки със записани в тях съобщения от извънземна цивилизация. Да не говорим, че действащият премиер не смее да взема никакви важни решения в „ретрограден Меркурий“…

Само преди 5 години настоящият президент, който наскоро се похвали, че е направил образованието приоритет в България, разказваше за миналия си живот като пастирка в Ирландия. „Поне не съм се прераждал често. Защото колкото по-рядко го правиш, толкова по-стойностен живот водиш“ – демонстрира познания в областта на метемпсихозата Росен Плевнелиев.

По-рано през същата година сегашният кандидат на ГЕРБ за негов наследник Цецка Цачева разказа пред „Труд“ за своите превъплъщения: „Като момиче много се увличах от идеите за прераждане. Тогава моя позната изчисли, че в предишен живот съм била мъж – ирландец, водач, и съм препускала на кон по крайбрежието на океана.“

Подозренията, че държавата се управлява от хора, които не различават действителност от бабини деветини, едва ли намаляха, когато през август тази година директорът на Националния исторически музей напръска министър-председателя с „чудотворна вода“ от кладенец в Плиска. Дотогава Бойко Борисов имаше опит единствено с „чудотворни“ икони. Божидар Димитров пък започна да планира разпространението на водата сред населението чрез… всекидневник. Обективна информация и флаконче чудотворна вода – какво повече да искаме от медиите?

При тази обстановка изглежда няма смисъл да прибързваме с въпроси към кандидатите за президентския пост относно позициите им по проблемите в образованието, здравеопазването и пенсионната система, ниските доходи, високата безработица и прочее. Много по-належащо е да се ориентираме в кой век живеят – затова ето няколко примерни въпроса, които можете да зададете на вашия кандидат:

  • Вредни ли са ваксините?
  • Какво знаете за предишния си живот?
  • Добре ли е здравната каса да плаща за моя хомеопат?
  • Трябва ли да се изучава “интелигентен дизайн” редом с еволюцията в училище?
  • Пречи ли рок музиката на растежа на растенията?
  • Колко време посвещавате дневно на трансцендентална медитация?
  • Какъв цвят е Вашата аура?
  • Какво ще стане, ако генетично модифициран ориз избяга от клетката си?
  • Как да се действа и докога да се бездейства при ретрограден Меркурий?

След като се уверим, че кандидатите за лице на нацията и главнокомандващ на армията притежават базова научна грамотност, си заслужава да се запознаем детайлно и с техните програми. Впрочем, месец преди изборите такива няма.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар