Мисията на Кристалина е изпълнена – Гутериш отива на върха

Световното окарикатуряване на България и на цяла Източна Европа е колатерален бонус за задържане на юздите в ръцете на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и за поредно отлагане на реформите в ООН

Искрено съчувствие будеха тази сутрин телевизионните водещи, принудени да задават на събеседниците си измъчения въпрос „Къде сбърка България в надпреварата за генерален секретар на ООН?”. По-смислено би било да питат „Защо захладнява наесен?”.

Всичко отдавна се изписа, каза, изкоментира. Резултатът беше логичен и очакван. Кристалина Георгиева и пришпореното от нея българско правителство просто си изпълниха мисията, възложена им от умели лобисти на чужди интереси.

Включването на нова българска кандидатура в това голямо състезание на глобални игри и баланси, което беше възможно да продължи до края на годината, окарикатури България и целия източноевропейски регион и така ускори развръзката. Вместо да затъват в очерталия се пошъл спектакъл, петте постоянни членки на Съвета за сигурност с право на вето, които де факто взимат ключовите решения в ООН, предпочетоха набързо да изплюят дъвката за жена от Източна Европа на високия пост. Да не рискуват с екзотични периферии, които сменят в крачка държавните си решения, ритат се по кокалчетата и не знаят къде отиват.

Предсказуемият Антонио Гутериш бе предпочетен след карикатурните изпълнения на българската държава
Предсказуемият Антонио Гутериш бе предпочетен след карикатурните изпълнения на българската държава

Е, след като българите, ерго източноевропейците още не са дозрели за високата политика, тогава участниците в голямата петорка нямаха друг избор, освен елегантно да се разберат помежду си и да се спрат на удобния за всички, предсказуем, управляем и неделим от статуквото португалец Антонио Гутериш. С него начело няма да има никакви рискове от сътресения. Нито пък от сериозни реформи в световната организация. И петте Големи ще продължат здраво да държат юздите ѝ. Което и винаги ги е обединявало независимо от другите им различя и дори сблъсъци.

Мощният лобистки екип на малка Португалия, която единно и всеотдайно действаше за кандидата си от всички свои държавни, дипломатически, политически и наднационални нива, може да се поздрави с успеха си. И да почерпи доброволката Криталина Георгиева, умело инструктирана от Жозе Мануел Барозо още на онази достатъчно нашумяла лятна сбирка на Билдербергите в Германия. Георгиева се справи блестящо. Разчисти пътя на Гутериш, като препречи с втората си българска кандидатура траекторията на жената от Източна Европа с реални шансове наистина да оглави ООН – генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Гласуването на 5 октомври подрежда Ирина Бокова на второ място след фаворита Гутериш. Кристалина Георгиева е девета. Графиката е на Ройтерс
Гласуването на 5 октомври подрежда Ирина Бокова на второ място след фаворита Гутериш. Кристалина Георгиева е девета. Графиката е на Ройтерс

Разпространените от Ройтерс резултати от вчерашното гласуване в Съвета за сигурност – първото с цветни бюлетини, от което пролича и колко постоянни членки могат да наложат вето на този или онзи кандидат – поставят Ирина Бокова на второ място по съотношение на гласовете, непосредствено след фаворита Гутериш. Кристалина Георгиева е на девето място.

Какво може да се коментира повече?

Може само да се постави безнадеждният за българските условия въпрос: премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов ще си подадат ли сега оставките заради провалянето на шансовете на България и на Източна Европа да стигнат до дай-високата позиция в ООН?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар