В категории:България

Евродепутати искат Кристалина Георгиева да даде отчет за кампанията си за ООН

В португалски медии се появиха твърдения, че свързани с Жозе Барозу хора са работели за кампанията на Георгиева в продължение на две години

Официалната кампания на Кристалина Георгиева бе пет дни, неофициалната–поне две години.
Официалната кампания на Кристалина Георгиева бе пет дни, неофициалната – поне две години.

Депутатът в Европейския парламент Дейвид Банерман е поискал от Европейска сметна палата да направи проверка на пътните разходи на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева за последните две години, съобщава EurActiv. Според консервативния евродепутат, в този период Георгиева е провеждала кампания за поста генерален секретар на ООН.

Кристалина Георгиева до последно отричаше намерението си да влезе в състезанието за ръководител на ООН. Кампанията за това обаче течеше активно както в България, така и на международната сцена, и не спря дори след като правителството номинира официално Ирина Бокова. В крайна сметка кабинетът на Бойко Борисов се поддаде на лобисткия натиск и направи дипломатически куриоз, като изтегли подкрепата си за Бокова и издигна Георгиева насред състезанието. Тези действия направиха услуга на португалския кандидат за поста Антонио Гутериш, който получи поста много по-бързо и безпроблемно от очакваното.

EurActiv припомня, че британският депутат Дейвид Банерман за пръв път повдига въпроса още на 12 януари, когато отправи запитване към Европейската комисия защо Георгиева прави чести международни пътувания за сметка на ЕС. Според него тази активност не е в съответствие с нейните задължения като еврокомисар по бюджета и човешките ресурси.

На 15 март депутатът е получил отговор от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, в който се заявява, че той е поискал от вицепрезидентите да координират работата на Комисията в ключови области, което включва „промотиране на европейските политики на международно ниво”. Конкретно за Георгиева Юнкер посочва, че от май 2015 г. тя е съпредседател на групата на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарната помощ.

На 13 октомври Банерман обаче е коментирал пред EurActiv, че не е удовлетворен от този отговор. „Поисках обяснение от Европейската комисия дали определени активности на вицепрезидента Кристалина Георгиева са в съответствие и са оправдани от нейните задължения, свързани с бюджета и човешките ресурси – например официалните визити до Ню Йорк и Етиопия. Не получих никакъв подходящ или ясен отговор”, заявява той.

Банерман изтъква, че е имало „значителни спекулации”, че Георгиева води кампания за най-високата позиция в ООН поне от две години, което по думите му е потвърдено от поне една от постоянните членки на Съвета за сигурност. Заместник-министърът на външните работи на Русия Генади Гатилов наскоро коментира, че Георгиева е поддържала връзка с руската страна по отношение на кандидатурата си за ООН от дълго време.

През ноември 2015 г. говорителят на Евркомисията Маргаритис Шинас е потвърдил пред EurActiv, че Георгиева е дискутирала с Жан-Клод Юнкер възможността да се кандидатира за генерален секретар. Официалната кампания на Георгиева обаче продължи само пет дни – от номинирането ѝ на 28 септември до първото гласуване на Съвета за сигурност, на което бе избран Гутериш.

Георгиева в крайна сметка получи по-лоши резултати от Бокова, макар последната да нямаше официалната подкрепа на страната си. Бокова също така се представи най-добре сред жените-кандидати и в крайното класиране зае четвърто място, спрямо седмо за Георгиева. EurActiv отбелязва, че гласуването се е превърнало в „разочарование за Георгиева и унижение за Бойко Борисов”.

Банерман заявява, че при всички случаи парите на европейските данъкоплатци са били използвани неправилно, и че развитието на събитията може да повдигне сериозни въпроси относно позицията на Георгиева в Европейската комисия. „По тази тема спешно са нужни уверения. Затова трябва да бъде представен пълен списък на визитите на Георгиева извън ЕС, както и пълен отчет на разходите на комисаря и нейните служители, които да бъдат предоставени на Европейската сметна палата за незабавна проверка”, настоява евродепутатът.

Португалският социалдемократически евродепутат Ана Гомес сподели в профила си в туитър информация от местни медии, според която бившият португалски евродепутат Марио Давид, свързан с бившия президент на ЕК Жозе Барозу, е работел за кампанията на Георгиева в продължение на две години. За тази мисия на същия Марио Давид спомена в интервю за „Барикада“ на 21 септември и бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар