В категории:Икономика

К. Георгиева хвали Мадрид за лява политика. За София мълчи

Шефката на МВФ насърчи новото испанско правителство в плановете му за по-справедливо разпределение на благата и за вдигане с 44,5% на минималната заплата у тях, която е 950 евро. Кога ще каже нещо подобно и на управляващите в България?

Кристалина Георгиева. Снимка: El Pais

Седмица, след като изрази по БНР предпазлива преценка, че ако плоският данък бъде заменен с прогресивен, това ще е добре за преодоляване на неравенството у нас, изпълнителката директорка на Международния валутен фонд (МВФ) – българката Кристалина Георгиева, се изказа много по-категорично по същата тема в контекста на Испания. Това проличава от разказ на испанския в. „Ел Паис” за среща във Вашингтон между испански медии и Георгиева.

Попитали я как оценява дейността и намеренията на новото ляво коалиционно правителство в Мадрид начело със социалиста Педро Санчес. И тя похвалила кабинета на Санчес за усилията му в борбата с неравенството. Насърчила го в плановете за вдигане в рамките на следващите четири години с 44,5% на минималната заплата, която в Испания в момента възлиза на 950 евро.

Георгиева припомнила, че испанската икономика е преминала през големи трудности в периода на кризата в еврозоната и едно от последствията е било нарастването на неравенството. Тя подчертала: „Това е проблем, който Испания трябва да реши. Сред политиките на новото испанско правителство трябва да присъства усилието към един по-включващ растеж, за да има сигурност, че благата се разпределят по-добре. Въпросът за заплатите също трябва да е част от дневния ред на правителството”.

Защо ли Георгиева не се осмелява също толкова ясно и конкретно да се изразява и спрямо належащите задачи на правителството в България, където минималната заплата е едва 300 евро?

Ето още от съветите ѝ към испанците. Тя отбелязала, че испанската икономика се намира „в трудна фискална ситуация”. И добавила: „Икономиката трябва да продължи процеса на консолидиране за доброто на всички”. Според Георгиева най-важно било „качеството на социалния растеж”.

Тя намира добри думи и за испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо, която е била шеф на генералната дирекция по бюджета в Еврокомисията и директно е работила с Георгиева по времето, когато българката беше зам.-шеф на ЕК по бюджета. Това още повече озадачава относно ориентацията на Кристалина – ако насърченията към Мадрид за лява политика са по приятелска линия, защо не се отправят подобни просветляващи съвети и към родния ѝ и все още управляващ в София ГЕРБ?

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар