Големият шлем на Кристалина Георгиева

Само за месец тя постигна много – провали Бокова, отвори място за Плевнелиев, зарадва Германия

В петък българският еврокомисар Кристалина Георгиева обяви оттегляне от поста. Връща се в Световната банка, ще бъде изпълнителен директор на подразделението ѝ Международна банка за възстановяване и развитие. Би трябвало изненадата да е голяма. Не и в този случай.

Кристалина Георгиева пак лансирана като алтернатива на Ирина Бокова
Кристалина Георгиева бе лансирана като алтернатива на Ирина Бокова

Точно преди месец Кристалина Георгиева се хвърли в самоубийствено на пръв поглед състезание за генерален секретар на ООН. Собствените ѝ шансове бяха нищожни, шансовете да саботира Ирина Бокова  – огромни. Случи се второто. Смяната на кандидатурата, разбира се, бе отдавна подготвяна от българското правителство. Георгиева бе лимонка, която следваше да гръмне в името на задокеански интерес. Само наивници може да мислят, че всичко това е било безвъзмездно. Георгиева се връща не къде да е, а в контролираната от САЩ Световна банка. Никакво самоубийство –  докато е сондирала шансове за ООН, е преговаряла за водещ пост във финансовата институция.

Още през зимата източници от ГЕРБ съобщаваха, че Кристалина Георгиева ще бъде оттеглена от Еврокомисията, за да бъде уреден там Росен Плевнелиев след края на президентския мандат. Версията гласеше, че ще бъде издигната от ГЕРБ за държавен глава. Не се случи, но пък отказът ѝ днес дава прекрасна възможност за трудоустрояване на Плевнелиев.

За българските президенти е традиция да остават в политиката – Георги Първанов създаде лява партия, Петър Стоянов оглави дясна, дори Желю Желев не се изкуши да ръководи малка формация. Няколко пъти в последните месеци Плевнелиев заяви, че смята и след края на мандата да “работи за България”, същото многократно каза за него и Бойко Борисов.

С първата реакция в петък вечерта “Дондуков 2” не отхвърли версията за бъдещата месторабота на президента – “Правителството решава кого да номинира за ЕК”. Плевнелиев очевидно няма против да стегне куфарите, а Георгиева, след като провали Бокова, изпълни и втора мисия – прати му командировачно. Едва ли текущите дребни дрязги между президент и премиер ще са пречка да бъде подпечатано. Още повече, че вечно сервилният и безкритичен Плевнелиев би бил посрещнат с охота в Брюксел, поне в началото.

А функциите на Георгиева временно ще бъдат поети от германеца Гюнтер Йотингер. Германия, естествено, няма против да овладее апетитния ресор “бюджет и човешки ресурси”. Едва ли има друг еврокомисар, който само в рамките на месец е постигнал такъв голям шлем – провали Бокова, отвори място за Плевнелиев, зарадва Германия.

Всички са доволни, мисията “Кристалина” приключи – пито-платено.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар