В категории:Анализи / Европа / Свят

Брюксел или Будапеща? НЛО!

Организираният от премиера Виктор Орбан „антиимигрантски” референдум в Унгария събра под 50% участници и остана невалиден, въпреки че 98% от включилите се около 40% от избирателите подкрепиха премиерската линия за отхвърляне на бежанските квоти. Еврократите са притеснени от опасния пример

НЛО или имигранти виждат по-често унгарците? Явно – НЛО, щом като на обявения от унгарския премиер Виктор Орбан референдум „за” или „против” бежанските квоти на ЕС не можаха да се съберат 50% участници – минимума, изискван от конституцията, за да се признае допитването за валидно.

Дори и унгарското малцинство в Румъния участва в унгарския референдум
Дори и унгарското малцинство в Румъния участва в унгарския референдум

Вярно, сред онези 40 % от общия брой гласоподаватели, които все пак се разходиха до урните, 98% отхвърлиха квотите за имигранти, спуснати от Брюксел. Което вдъхнови Орбан тържествено да провъзгласи: „Брюксел или Будапеща беше въпросът. И победи Будапеща”.

Изводът му обаче е прибързан. В противниковия лагер, който призоваваше за бойкот на референдума или за гласуване в него с „не”, също си намериха повод за празнуване. Там се радват, че техният провокационен въпрос – „Какво виждат по-често унгарците – НЛО или бежанци?” – до голяма степен е победител. Щом като около 60% от унгарските избиратели директно пренебрегнаха референдума, изглежда очевидно, че те не смятат онези 1200 бежанци, отредени от евроквотите на 8-милионното население на Унгария, за нещо повече от капка в морето. Не гледат на тях като на заплаха. И със сигурност приемат напълно параметрите на онзи популярен предреферендумен лозунг от политическия лагер, който опонира на Орбан – съдържанието му се свежда до простия извод, че квотите не са никакъв проблем, просто защото за средностатистическия унгарец е по-вероятно да види НЛО, отколкото да се сблъска с някой от отрежданите от Брюксел за страната 1200 бежанци. Още повече, че Унгария досега не е приела официално нито един преселник.

При наличния резултат противниците на Орбан преминаха в настъпление. Бившият премиер и лидер на социалистите Ференц Дюрчани натякна в парламента в Будапеща: „След поражение като днешното в една нормална и демократична страна премиерът подава оставка.”

Орбан се смята за победител

Но Виктор Орбан изобщо няма намерение да обръща внимание на подобни подхвърляния и вече заяви намерението си въз основа на резултатите от допитването да отхвърли разпределението на мигранти в Унгария. Той твърдо е убеден, че е спечелил референдума, а по повод ниската активност на гласоподавателите отсече, че тя е била „далеч по-висока от тази на последните избори за Европейски парламент”. Премиерът напомни още, че и в референдума за присъединяване на Унгария към ЕС през 2003 г. са участвали по-малко избиратели, отколкото сега. В същото време Орбан премълча факта, че на парламентарните избори през 2014 г., които спечели неговата партия „Фидес”, участваха 61% от избирателите – доста повече от сегашните 40%.

Все пак няма как да се отрече, че унгарският премиер има основание да се чувства силен в позицията си на отхвърляне на мигрантските евроквоти, защото не само в Унгария, а и в доста други европейски страни са много силни обществените тревоги от проблемите, пораждани от кризата с бежанците. Те са свързани и с очевидно неефективната политика на Брюксел по проблема. По взетото още преди половин година решение на Брюксел за разпределението на 160 000 мигранти из страните в ЕС до момента са разселени едва 5000 души.

Защо се тревожи брюкселската върхушка

Самият факт на провеждането на сегашния референдум в Унгария силно безпокои еврократската върхушка, защото такъв тип действия могат да „заразят” и други европейски правителства. И то не само по бежанския проблем, но и по общите политики на ЕС – така всяко недоволно от брюкселските директиви национално управление би могло да започне да ги отхвърля с референдуми. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече нарече унгарското допитване „опасна игра”. А шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта: „Ако започнат да се организират референдуми за всяко решение на комитета на министрите и на Европейския парламент, тогава тежестта на закона ще бъде застрашена”.

Гергели Дюлас, зам.-председател на унгарския парламент
Гергели Дюлас, зам.-председател на унгарския парламент

Позициите на властите в Унгария обаче също си имат своя логика и обосновка. Зам.-председателят на унгарския парламент Гергели Дюлас, съпартиец на Орбан, припомни тези дни в интервю, дадено на испанския в. „Ел Паис”, че ЕС е създаден върху демократични принципи и затова не може сега да отказва на народите демократично да изказват мнението си по решенията на Еврокомисията. Дюлас подчерта и онова, от което най-много се бои Брюксел – че унгарското допитване може да стане „добър пример за останалите страни в ЕС и да докаже, че взиманите от Европейската комисия решения противоречат на мнението на европейските гласоподаватели”.

По отношение на бежанския проблем Дюлас казва: „Трябва да проявим солидарност, това не подлежи на съмнение. Ако говорим за бежанците, трябва да подпомогнем финансово първите сигурни страни, в които те влизат. Това е например Турция за сирийците. Няма международен закон, който да постановява, че бежанците могат да решават в коя страна искат да живеят. Поддържаме също предложението за създаване на Общоевропейска армия. Но е грешка да се смята, че можем да помогнем на милиони хора, решили да дойдат в Европа. Безумие е поведението на Европейската комисия. Безумие е да се позволи на толкова хора да влизат в Европа без контрол. Унгарското правителство не погазва никакви европейски закони. Позициите ни са коректни и виждаме, че ги споделят и други европейски страни.”

Дюлас припомня, че сегашното квотно споразумение за мигрантите не работи и обръща внимание, че в Брюксел вече е сложено на масата друго предложение – за неограничено приемане на бежанци от членките на ЕС. „Ето това искаме да предотвратим. Сегашният референдум не е заради действащите в момента квоти, а е знак към бъдещите решения,” изтъква Дюлас.

Зам.-председателя на унгарския парламент отбелязва още: „Заедно със Словакия ние сме внесли споразумението в Европейския съд и нека правосъдието вземе решение не само по съществуващата система, но и по начина, по който се действа и се подписват такива споразумения”.

Очевидно бъдещето не само конкретно на мигрантската политика на ЕС, но и на самото съюзно функциониране се очертава като едно голямо НЛО…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар