В категории:България / Икономика

ТПТИ и СЕТА в парламента: Боже, каква скука!

ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС бягат от темата за трансатлантическите търговски споразумения, които може да променят цялостната социално-икономическа среда в България и в ЕС

CETA_NS
Депутатите от ГЕРБ и РБ бързо опразниха местата си в икономическата комисия, щом се постави парливата тема за трансатлантическите търговски споразумения. Снимка: Иван Стоименов.

Управляващите от ГЕРБ явно са възприели тактиката за пълен „пас“ по темата за подготвяните трансатлантически търговски споразумения между ЕС, Канада и САЩ – те или нямат какво да кажат, или не смеят да го кажат, или чакат някой да им каже какво да кажат. Такова впечатление оставиха и в парламентарната икономическа комисия на 20 юли. Още при поставянето на въпроса от председателя на комисията Петър Кънев („БСП-Лява България“), депутати от управляващото мнозинство започнаха тихомълком и поединично да напускат залата. Крак повлече бившият икономически министър Делян Добрев (ГЕРБ), следван от колегите си от най-голямата парламентарна група и от иначе речовития икономист Мартин Димитров (Реформаторски блок). Последна се изниза зам.-председателката на комисията Даниела Савеклиева (ГЕРБ). Тримата представители на ДПС в комисията пък въобще не дойдоха на заседанието.

В залата останаха голяма група депутати от БСП и представители на АБВ, БДЦ, ПФ и „Атака“. Вместо от правителството, те получиха информация от граждански сдружения и синдикати за хода на преговорите. Споделени бяха и притеснения от реалната възможност Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) да бъде прието по бърза процедура до края на годината. Преговорите по него вече са приключили, а най-големите опасения са, че ако мине през Европейски съвет и през Европарламента наесен, може да се окаже своеобразен „байпас“ за влизане и на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ), по което цяла Европа се тресе от спорове. Всъщност, ако СЕТА започне да действа, ТПТИ дори може да се окаже ненужно, тъй като в момента мултинационални компании, базирани в САЩ, масово си регистрират клонове в Канада. Предупреждението отправи бившият икономически министър и настоящ депутат от „БСП-Лява България“ проф. Румен Гечев, според когото това може да доведе до директно освобождаване на пазари и на цели сектори от икономиката с неконтролируеми последствия.

Както е известно, СЕТА съдържа механизъм за уреждане на спорове между инвеститори и държави – т.нар. наднационални корпоративни трибунали, в които чуждестранни компании ще могат да съдят правителства, ако сметнат, че очакваните от тях печалби са намалели заради въведени регулации. Според информация на евродепутата Георги Пирински, в спогодбата с Канада не са защитени съществуващите в Европа високи трудови и екологични стандарти, обществените услуги са изложени на риск от необратима либерализация и приватизация, не са предвидени мерки срещу данъчните престъпления и корупцията.

Именно заради всеобхватността на подобни спогодби върху всички сектори на социално-икономическия и обществения живот и заради сложните и неясни механизми за прекратяването им, техни критици ги наричат „зомби споразумения“. Граждански активисти предупредиха депутатите, че СЕТА и ТПТИ ще ерозират още повече суверенитета на отделните страни и ще изместят тежестта на властта от правителствата към корпорациите.

Сред присъстващите беше разпространено писмо от Комисията по устойчиво развитие в Националното събрание на Унгария до аналогичните парламентарни комисии в държавите от ЕС с апел за обмен на информация и солидарни действия за недопускане на търговски споразумения, застрашаващи настоящите европейски равнища на опазване на природата, безопасността на храните и трудовите права, както и на спогодби, съдържащи антидемократични процедури за уреждане на спорове.

От опозицията заявиха, че настояват българските представители в европейските институции да гласуват срещу бързата процедура за прилагане на СЕТА. През септември БСП ще настоява правителството да представи анализ за въздействието на споразумението върху българската икономика. Така приключи първото официално поставяне на проблема в сградата на Народното събрание, ако изключим няколкото спорадични депутатски въпроси в процедурата за парламентарен контрол.

Темата беше продължена от председателя на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня“ на БНТ. Водещият Димитър Цонев на няколко пъти се усъмни в предупрежденията, че подобни търговски споразумения ще окажат неблагоприятен ефект върху българското земеделие и животновъдство и дори предположи, че те ще дадат шанс на биопродуктите ни – вериги еко магазини в Америка щели да предлагат българско телешко. Впрочем, преди години Цонев беше говорител на правителство, чиито министри обещаваха да залеем САЩ с българско вино и да строим тръбопроводи с минерална вода до Близкия изток, ако подкрепим войната срещу Ирак. Така че: Вервайте им!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар