В категории:Африка / Свят

Нигерия: Преди беше тероризъм, сега е глад

„Лекари без граници“ алармира: Стотици хора умират от глад всеки ден заради безотговорните действия на ООН и  правителството на Нигерия в северната провинция Борно, която дълго време беше окупирана от радикалната ислямистка секта „Боко Харам“.

Според организацията „Лекари без граници“ в момента в северната част на Нигерия стотици хора ежедневно умират от глад, а най-тежката криза тепърва предстои. Виновни за сегашното положение са двете агенции на ООН, които са работили твърде бавно и неефективно, и нигерийското правителство, което се опитало да скрие от международните организации мащабите на недостиг на храна.

Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси (OCHA) обяви, че 4.4 милиона души в района на езерото Чад в щата Борно са в състояние на остро недохранване. Това означава, че положението е изключително тежко. „Влошаването би довело до ситуация, с която не съм се сблъсквал в последните 20 години работа, т. е. масов глад” – казва Тоби Ланцер, координатор на OCHA за държавите от зоната на Сахел. „Или ще действаме сега, или в североизточната част на Нигерия ще  умрат стотици хиляди хора”, категоричен е той.

Причината за продължаващата липса на храна от 2009 г. насам е войната със сектата „Боко Харам“, която до голяма степен се воnigerди точно в региона на Борно, досегашната  житницата на Нигерия, вече напълно опустошена. Терористичните атаки и борби принудиха милиони хора от региона да избягат. В продължение на три години всички опити за засяване се провалят и реколта просто няма.

ОСНО вече съобщи за спешна нужда от международна помощ. „Необходими са 279 милиона долара, за да се предотвратят стотиците хиляди жертви на глада, войната и тероризма, а досега сме успели да съберем само 75 милиона”, изтъква Ланцер.

Според „Лекари без граници“ вината за тази ситуация до голяма степен е на службите в ООН, които едва сега започват да набират средства, въпреки че организацията и по-рано е алармирала за трагичното влошаване на положението в региона.

„Обърнахме се към ООН – към OCHO, към WFP (Световната програма за храните) – отговориха ни: „Да, правим това и това’”. Не можеш да почиваш на стари лаври, само защото си изградил Х на брой външни тоалетни и си доставил Х на брой чували с ориз, когато хора умират от глад – казва Изабел Муняман, шеф на мисията на „Лекари без граници“ в Нигерия. „Ние си вършим работата, както и Червеният кръст, останалите организации се преструват, че няма никаква криза” – възмущава се Муняман.

Проверка на „Лекари без граница“ показа, че в доклад на УНИЦЕФ – Фонда за децата на ООН, още през 2007 година се съобщава за остро недохранване, високи нива на смъртност на деца под 5 години и голяма разлика между наличието на богати природни ресурси (страната е шестата най-голяма производителка и осма по износ на петрол в света) и жестоки нива на крайна бедност.

През декември 2014 г. ООН вече алармира за криза в пограничната зона Сахел, където се намира и Нигерия. В доклада на организацията се казва, че Централният фонд за кризисно реагиране (CERF) е увеличил общата вноска за региона до 70 милиона долара. От организацията се оплакват, че достъпът на хуманитарни мисии до региона е силно затруднен поради засилените мерки за контрол от страна на сектата „Боко Харам“. Като цяло не е ясно  какви са реалните действия на ООН за решаване на проблемите конкретно в Нигерия.

Фатална е ситуацията в столицата на щата Майдигури. Само за последните две години броят на жителите вече се е удвоил. Убежище тук са намерили 2,4 милиона души от околните села. В огромните бежански лагери липсват храна, вода и достъп до основни медицински грижи. Голяма торба с ориз в момента струва 100 долара като цените продължават да растат.

Най-лошото обаче се случва в районите, контролирани от „Боко Харам“ и тези, където се води борба с правителствената армия. Само обиколка из селата и градовете,  управлявани от сектата, показва истинския мащаб на кризата. „Става дума за места, където 39 процента от децата страдат от най-тежките симптоми на недохранване.  „Никога през цялата ми кариера от 1999 г. насам не съм виждал нещо подобно” – казва Муняман.

През юни един от хуманитарните конвои успя да достигне Бама, третият по големина град на Борно, където преди войната са живели почти 300 хиляди души. Бама е напълно разрушена. Край града са намерили лагер, населен почти изцяло от жени и деца, общо 30 хиляди души, по-голямата част от които сериозно недохранени. Наблизо били гробовете на 1233 души, загинали от глад. 3000 направо били транспортирани до Майдигури, но не всички преживели пътуването. Правителството не допуска никакви журналисти в Бама. Според официалните доклади ситуацията е „стабилна”. Както предупреждават „Лекари без граници“, ако не се предприемат спешни мерки, положението може да се влоши още повече за стотици хиляди хора от много градове.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар