В категории:Африка / Свят

Милиони деца отново на прага на смъртта заради глад и суша в Африка

Раздираните от войни и хаос африкански държави по традиция не събуждат особен интерес. Смъртта на хиляди деца, които буквално умират от глад, често е „просто статистика“. Но дори УНИЦЕФ ясно посочва, че случващото е дело на човека.

В последната голяма криза в Сомалия около 100 000 деца починаха заради глад. Снимка: Andy Hall/Oxfam

Около 1 400 000 деца ще бъдат засегнати от остро недохранване до края на 2017 година заради хаоса и сушата в Сомалия, съобщи в Женева говорител на УНИЦЕФ. По данни на Фонда на ООН за децата това е с 50% повече от прогнозираните през януари и без това катастрофални данни.

Според новите данни повече от 275 000 деца потенциално са изправени пред животозастрашаващо остро недохранване. За тях има 9 пъти по-голяма вероятност да починат от холера и морбили, заяви говорителката на УНИЦЕФ Марикси Меркадо, цитирана от „Ройтерс“. „Тази комбинация е смъртоносна за децата“, обясни тя пред журналисти.

През миналия месец Световната здравна организация предупреди, че сушата подхранва избухването на холера и остра диария в Сомалия, което вече е отнело живота на стотици хора. Сомалия е изправена пред трети голям глад в продължаващите 25 години гражданска война и хаос. Около 260 000 загубиха живота си поради глад през 2011 година при последната голяма криза – половината от тях деца под петгодишна възраст, посочва Световната програма за прехрана на ООН.

Сомалийски майки с деца чакат да бъдат регистрирани в лагер в Кения. Те са избягали заради войната, хаоса и глада в родината им. Над 260 000 загубиха живота си в Сомалия при последната криза с масов глад, пред каквато страната днес е изправена отново. Снимка: Andy Hall/Oxfam

Децата не могат да чакат

Преди шест години поне 100 000 деца загинаха от глад в района на т.нар Африкански рог, който включва Джибути, Еритреа, Етиопия и Сомалия. Според доклада на УНИЦЕФ това е било възможно, тъй като „светът не е реагирал достатъчно бързо“.

„Децата не могат да чакат за още декларации – времето за действия е сега. Трябва да обърнем ситуацията с глада там, където съществува, и да ограничим възможностите за разпространение на глад, където има такава опасност“, призовават от УНИЦЕФ, като за пореден път настояха воюващите страни да прекратят нарушаването на човешки права и да осигурят безусловен хуманитарен достъп до всички нуждаещи се.

„Понастоящем имаме екипи на място във всички засегнати страни. Необходимо е спешно финансиране, за да могат хората ни да разширят животоспасяващите си интервенции. Нуждаем се от около 255 милиона долара, за да осигурим вода, храна, здравни грижи, образование и защита на децата само за следващите няколко месеца“, посочва организацията.

Голямата суша и липсата на храна принудиха повече от 615 000 души да напуснат домовете си от миналия ноември насам, а други около 1 100 000 вече са вътрешно разселени. Като „изключително уязвими“ определи именно майките и децата в движение представителят на УНИЦЕФ в Сомалия Стивън Лауврие, цитиран от Daily Mail. По думите му, жените и децата, които бягат в търсене на помощ, честно са жертви на грабеж или на „по-лоши неща“, както на пътя, така и в лагерите.

ООН се опитва да набави 720 милиона долара за помощ на Сомалия през тази година, като до този момент са осигурени 415 милиона или около 58%, посочи говорителят на хуманитарната агенция на ООН Йенс Лаерке.

Нигерия, Южен Судан и Йемен

Покъртителната ситуация за съжаление далеч не се изчерпва с проблемите, които има в Сомалия. В края на април тази година УНИЦЕФ публикува материал с цялостен преглед на ситуацията, който включва четири държави – Сомалия, Нигерия, Южен Судан и Йемен, според който около 1 400 000 деца са застрашени от непосредствен риск да умрат от глад през 2017 година.

В засегнатите от конфликти райони Адамава, Борно и Йоби в Североизточна Нигерия се очаква броят на децата в състояние на остро недохранване да достигне 450 000 души до края на годината. През януари и февруари УНИЦЕФ е успяла да обхване и да се погрижи за около 14 000 деца в Борно и Йоби, а желанието им е до края на годината да успеят да достигнат до още 220 000 деца и общо 3,9 милиона души.

В Южен Судан, страна разкъсвана от конфликти, бедност и несигурност, около 300 000 деца страдат от остро недохранване. Наскоро властите официално обявиха състояние на масов глад в определени територии от страната, а още един милион души са на ръба да изпаднат в тази ситуация. Ако не се направи нищо бързо, очакванията са застрашените да достигнат 5,5 милиона души в средата на годината. От обявяването на глада досега екипи на УНИЦЕФ са достигнали и са предоставили помощ на около 133 000 души, включително 33 000 деца под петгодишна възраст, но още 200 000 деца се нуждаят от спешна помощ, а на 800 000 трябва да бъде осигурен достъп до чиста вода.

В Йемен, където от две години бушува тежък военен конфликт с активната подкрепа на Саудитска Арабия, тежката хранителна несигурност заплашва повече от 17 милиона души, което е увеличение с една пета спрямо средата на 2016 година. Повече от 2 200 000 са остро недохранени, а 462 000 са в тежко състояние.

Оцелели от глада и сушата сомалийски дечица помагат с преноса на получени помощи през 2012 година. С тези две туби с вода седемчленното африканско семейство трябва да утоли жаждата си, да сготви, да се измие и да и нахрани животните, за да има какво да яде. Снимка: Oxfam East Africa

Общо около 22 милиона деца са гладни, болни и напуснали училище поради военни конфликти или суша в четирите държави. Заради вътрешната, но и външната миграция към съседни държави, числата и заплахите от болести като холера, морбили и други ще се увеличават, предупреждава УНИЦЕФ.

Тази криза е до голяма степен създадена от хора. Огромни територии биват умишлено подпалвани като част от тактиката на воюващите страни. Това унищожава земеделските култури и жизненоважна инфраструктура, като например здравни заведения. Тежките боеве принуждават хората да изостяват полетата си, а същевременно достъпът на много хора, които отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ и дори чиста питейна вода, е блокиран“, твърди организацията на ООН.

Семействата бягат от домовете си, децата нямат достъп до здравни грижи, чиста вода или адекватна хигиена, а в лагерите за разселени африканци рискът от разпространение на болести е още по-голям. Ситуацията е допълнително изострена от сушата, особено в Сомалия, допълва УНИЦЕФ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар