В категории:Здравеопазване / Общество

Как тютюнев гигант се възползва от войната, за да продава повече цигари

Разследване на британския „Гардиън“ показва как Бритиш Американ Табако се възползва от нестабилността в Африка и Близкия Изток, за да увеличава печалбите си. Заплахи, подкупи и тайни договори с местни милиции – нищо от това не е тайна за компанията, която предпочитала да оперира в раздирани от конфликти държави, където е лесно да заобиколиш регулациите.

Пол Хопкинс е бивш служител, отговарял за доставките в размирни райони. Хопкинс става информатор на „Гардиън“. На снимката: Хопкинс в Сомалия. Източник: Пол Хопкинс, личен архив, за „Гардиън“

Sarah Boseley, The Guardian

Документи, получени от в. „Гардиън“, разкриват как Бритиш Американ Табако (British American Tabacoo, BAT) насърчава продажбата на повече цигари в някои от най-нестабилните и конфликтни държави в Африка и Близкия Изток.

Докато градове биват унищожавани, а мирното население – убивано, Бритиш Американ Табако е видяла възможност да разшири пазарите си. Документите разкриват как кутии с цигари, скрити в черни торби, са били продавани на търговци в Сомалия, след като Ал-Шабаб забрани продажбите и въведе наказания според шариата в края на 2008 г. и началото на 2009 г.

Освен това, от документите става ясно, че BAT са направили планове за експанзия в Южен Судан два дни преди страната да обяви независимост. След години на гражданска война, разрушения и 4 милиона прокудени души.

Документите разкриват и друго – Бритиш Американ Табако са създали цял град в Демократична република Конго, който не присъства на нито една от картите на страната, а целта му е производството и обработката на тютюневи листа. Според тайни вътрешни източници цялата операция се е провеждала в пълна секретност, като са били похарчени милиони само за заплати на фермери и друга работна ръка.

Документите са били показани на в. „Гардиън“ от Пол Хопкинс, който е работел в продължение на 13 години за BAT в Африка. След това той започва да говори за схемата, която описва като „неетична дейност“, а в следствие на това през декември 2015 година той става излишен и напуска тютюневата корпорация. Хопкинс се опитал да заведе дело срещу  Бритиш Американ Табако, но съдът постановил, че неговият трудов договор е сключен в Кения и делото трябва да се води там – това попречило на Хопкинс да потърси справедливост във Великобритания.

Пол Хопкинс и наетите от BAT местни милиции в Сомалия. Снимка: Пол Хопкинс, личен архив, за „Гардиън“

Службата за големи измами на Обединеното кралство обяви по-рано през месеца, че ще разследва разкритията на Хопкинс.

Детайлите около BAT идват в момент, в който компанията събира средства за пълното поглъщане на Reynolds American, което би превърнало Бритиш Американ Табако в най-голямата тютюнева фирма в света. (На 25 юли тази година сделката е завършена, като BAT купува останалите 57,8% от Reynolds American за 49,4 милиарда долара. Reynolds American е втората най-голяма американска тютюнева компания, а сред по-известните продукти на компанията са цигарите Camel and Pall Mall, бел.пр.).

Разкритията на Хопкинс следват разследване на в. „Гардиън“, което открива, че BAT и други мултинационални тютюневи корпорации са заплашвали правителствата на поне 8 държави в Африка, изисквайки да бъдат намалени регулациите и мерките за контрол, които са спасили милиони човешки животи на запад.

Хопкинс разказва, че нестабилните държави са били от особен интерес за Бритиш Американ Табако, въпреки логистичните трудности по пренасянето на цигарите и парите.

„Ако няма правителство, няма кой да ви тормози за съдържанието на никотин и другите здравословни опасности. Няма и мита. Пари се дават единствено на местните милиции, контролиращи летището, на което каца стоката“, споделя Хопкинс.

Запитани от в. „Гардиън“ относно даването на пари на местни въоръжени групировки, Бритиш Американ Табако заявяват, че компанията спазва „всички закони и регулации“ във всички 200 страни по света, в която корпорацията извършва дейност и освен това е имала договор за предплатен акциз с Демократична република Конго.

Милиони долари

Една от „малките“ пратки с пари – около 2,5 милиона долара, която Хопкинс твърди, че е пренесъл през границата с Уганда към градчета Аузи в ДРК. Снимка: Пол Хопкинс, личен архив, за „Гардиън“.

Самият Хопкинс е бивша барета от специалните части на Ирландия. По думите му, на няколко пъти му се е налагало да вкарва нелегално милиони долари в брой в ДР Конго. Кешът е бил предназначен за град Аузи в североизточната част на страната – това е градът, който го няма на картите.

Бритиш Американ Табако построява Аузи през 50-те години на миналия век. Изграждат дори църква и училище. Градът обаче се управлява от Leaf – подопечна на BAT компания. С вкарването на парите в страната пък обикновено се занимавали чуждестранни фирми за сигурност. Те били предназначени за частния град и с тях се плащало за набрания тютюн, който се отглеждал около Аузи. По-късно тютюнът бил извозван до Уганда или Кения, където се обработвал. Когато обичайните куриери били в отпуска, с финансовия транспорт се занимавал Хопкинс.

„Когато времето не е лошо, можеш да пътуваш с кола. Шофира се час по черни пътища и дървени мостове и се стига в град Аруа в Уганда“, разказва Хопкинс.

Той пази снимка на огромни стекове с пакетирани банкноти, на обща стойност 2,5 милиона долара. Хопкинс разказва как е взел тези пари със себе си, качил се е на частен самолет Cessna и е излетял от частно летище, намиращо се около Кампала. Полетът му е бил до Аруа, където го е чакала частната охранителна компания, наета от BAT. Там тя го е снабдила със законен пистолет, след което Хопкинс е поел за Конго. Веднъж пресякъл границата, той споделя, че е „наемал АК-47 за няколко дни“.

„Най-голямата ти защита не са оръжията, а 40 000 фермери, които не искат бунтовниците да те спипат с техните пари“, споделя Хопкинс. Той разкрива, че е криел банкнотите в чували с промоционални шапки и химикалки на Бритиш Американ Табако, като така или иначе давал от тях на бунтовниците.

Документите разкриват, че Бритиш Американ Табако имали стратегия как да продължат с продажбите в Сомалия и не се страхували от фундаменталистите от Ал-Шабааб, които заплашвали, че ще накажат всеки продавач на цигари спрямо шариата.

„Пазарни допускания. Сомалия. Установеният от Ал-Шабаб ултиматум за пушене вече е в сила. Цигарите се търгуват на черния пазар. Разпределението се извършва в черни хартиени торби. Това доведе до спад с около 16% в IMS през май, като първата седмица на юни вече беше с 23% по-ниска в сравнение с плана“, гласи част от презентация на Powerpoint от 22 юни 2011 г., която е разкрита от в. „Гардиън“.

Според Хопкинс, цигарите са били пренасяни в тези черни пликове. Снимка: Пол Хопкинс, личен архив, за „Гардиън“.

Следващият слайд показва снимка на стекове с цигари от марките Sportsman и Royals на BAT, които са препакетирани в чували и пазарски чанти, едва след което заминават за продажба в Сомалия.

Хопкинс разказва за това как е наемал охрана за визитата на служители на Бритиш Американ Табако в Могадишу. Там те щели да подсигурят продажбата на цигари в разкъсвания от война град. Бившата барета дори има снимки на служителите на BAT, които позират с милициите, наети за тяхна охрана.

По думите му Сомалия е печеливш пазар, защото хората обичали по-скъпите марки. „Цялата стратегия на маркетинговия отдел е да зарибят хората с по-евтини цигари, като Sportsman, след което да ги накарат да „мигрират“ към по-скъпи глобални брандове като Dunhill. Навлизането в такъв пазар става с цигари, които бедните хора ще могат да си позволят да закупят“, разказва Хопкинс.

Това бе и стратегията в опустошеният Южен Судан – нова държава, родила се след години война и с милиони изселени от домовете си хора, живеещи в шокираща бедност. Два дни преди обявяването на независимостта на 09.07.2011 г., Бритиш Американ Табако правят плановете си за пускането на най-евтините си цигари в страната.

„Нашата стратегия за този пазар е първоначално да развием устойчив обем, а стойността ще дойде по-късно. Намерението е да се навлезе с марките Sportsman и Safari, които вече са много разпознаваеми. По-голямата част от пазара е в сегментите „нисък“ и „много нисък““, се казва в протокола от срещата за откриване на проект „Южен Судан“.

Документ от февруари 2012 г. на групата за мениджмънт, стратегии и паниране на BAT твърди, че за да бъде постигната точката, в която няма нито загуби, нито печалби, са необходими продажбата на 75 милиона стека годишно. Целта обаче е била да се навлезе официално на пазара в Южен Судан през четвъртото тримесечие на 2011 г. и да се осъществи устойчив растеж – месец по месец, като се направят минималните инвестиции за това.

В Близкия Изток стратегията на BAT била да подхранва „нестабилните пазари“ – пазарите в страните, които скоро са преживели война или все още се намират в състояние на такава, като Сирия. Във вътрешно-фирмена публикация от октомври 2011 г. пише: „Близкият Изток продължава да дава превъзходни резултати, въпреки нестабилната обстановка. Дялът на Dunhill е нараснал значително в страните от GCC (Кувейт, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, ОАЕ, Оман). Освен това в Ирак и Иран са отчетени впечатляващо увеличение на обема от продажби. В Ирак търсенето на Kent е нараснало с 80% и брандът е затвърдил лидерското си място в премуим сегмента. В Сирия, въпреки трудните обстоятелства, месечните продажби на Kent са се удвоили“.

„За Бритиш Американ Табако всеки човек е потенциален пушач и всяка страна е потенциално използваема. Това важи изключително много за нестабилните държави, защото там нормалните правила не важат, данъците и таксите могат да се избегнат, а от цигарите да се прави голяма печалба. С други думи – всичко е възможно, щом паричният поток не спира“, заявява Ана Гилмор, професор по обществено здраве към Университета в Бат и Британския център за изследване на алкохола и тютюна.

„А и много от „нестабилните пазари“ ще се стабилизират. Целта на BAT е да навлезе там, да пристрасти пушачите към своите продукти, преди това да стори конкуренцията и когато това е възможно – да сключи изгодна сделка за местно производство“, разкрива Гилмор.

„Всичко е възможно, щом паричният поток не спира“

Матю Л. Меърс, оглавяващ на кампанията „Деца без тютюн“, споделя, че твърденията относно Бритиш Американ Табако разкриват, че това е една компания, която е готова да експлоатира и най-уязвимите хора, за да направи пари – без оглед от последствията.

„Докато продажбите на цигари намаляват в световен мащаб, Бритиш Американ Табако вижда нестабилните държави, като едни от малкото останали растящи пазари за своите смъртоносни продукти. За компания, на която не ѝ пука как прави парите си или какви закони ще наруши, за да си подсигури бъдещи печалби, нестабилните страни представляват уникална възможност“, смята Меърс.

„Гардиън“ попита BAT дали корпорацията е насърчавала продажбите в редица страни, обхванати от война и нестабилност, включително и дали е извършвала операции под прикритие, докато са се водели бойни действия. Друг въпрос на вестника към Бритиш Американ Табако е дали кризисните ситуации са им позволили да игнорират предупрежденията за здравето и никотиновото съдържание.

„Ние приемаме нашия ангажимент за отговорен маркетинг на нашите продукти много сериозно. Разполагаме със строги маркетингови принципи за цялата компания, за да гарантираме, че нашите продукти се търгуват отговорно, в допълнение към спазването на всички съответни закони и разпоредби на 200-те пазари, на които работим“, заявява в отговор говорител на Бритиш Американ Табако.

„По-конкретно, ние напълно се съобразяваме с разпоредбите за тютюневите изделия в Демократична Република Конго, приети в страната след 2007 г. Те поставят ограничение на количеството никотин и катрани, както и ни задължават да слагаме предупреждения за ефектите от пушенето. Освен това, в другите африкански държави, като Южен Судан, Сомалия и Сомалиленд, където няма никакви тютюневи регулации, ние доброволно сме решили да поставяме здравно предупреждение на всички свои продукти“, продължава говорителя на BAT.

„Ние напълно спазваме съответния данъчен закон във всяка държава, в която работим. По-конкретно, в ДРК акцизите върху тютюневите изделия се предплащат на правителството в момента на поръчване на бандероли. Това е процес, при който BAT се придържа стриктно към всички продукти, които продава в тази страна. На всеки пазар, в който сме в момента, предлагаме на потребителите избор на продукти, които могат да включват местни марки, международни марки и премиум продуктите ни – Kent, Dunhill, Lucky Strike and Pall Mall. Нашите строги международни маркетингови принципи се прилагат и се спазват на всеки от 200-те пазари по света, в които работим“, завършва отговора на корпорацията.

Материалът е част от серия на „Гардиън“, озаглавена „Тютюнът – смъртоносен бизнес“, фокусирана върху огромните щети, които нанася тютюневата зависимост и отнема живота на милиони, както и индустрията, която стои зад всичко това. 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар