В категории:Европа / Общество / Свят

Над 1/3 от жертвите на атаката в Ница – мюсюлмани

Мюсюлманите преживяват най-лошите последици от тероризма, в разрез с обичайния расистки стереотип за исляма като религия на насилието, насочена към западните ценности и народи.

 

Мохамед Лахуаедж Бухлел, Кадър от Ютюб.
Мохамед Лахуаедж Бухлел, Кадър от Ютюб.

Поне 30 мюсюлмани са били сред 84-те жертви, които загинаха при атаката в Ница по време на празненствата за националния празник на Франция, оповестиха местните власти в Ница.

Жертвите мюсюлмани са с различна националност, или са френски граждани с произход от различни мюсюлмански страни, включително от Алжир, Мароко и Тунис, пояснява Отман Айсу, водещ ислямски духовник в Ница и президент на Съюза на мюсюлманите за Приморските Алпи (Югоизточния регион на Франция, където са Лазурният бряг и Ница).

В отговор на атаката в Ница Айсу призова за спокойствие и социално единство. „Страхувам се от провокиран гняв заради политиците, които смесват всички въпроси”, предупреди той в свои изявления за местните медии.

„Всеки в страната носи някаква отговорност: политическите и медийни елити, асоциациите, духовенството, всеки трябва да намери отговорите за себе си,” сочи Айсу.

Една от жертвите – Фатима Чарихи, 62 г., родена в Мароко, е била майка на седем деца. Айсу изтъкна, че жената била редовен посетител на джамията. „Носеше мюсюлманска забрадка, практикуваше умерен и искрен ислям, не като този, който проповядват терористите,” обяснява духовникът.

Млада мохамеданка запалва свещ пред френското посолство в Берлин. / Снимка: Минт прес нюз.
Млада мохамеданка запалва свещ пред френското посолство в Берлин. / Снимка: Минт прес нюз.

„Не е възможно организаторите на атаката да са мюсюлмани, тъй като първата жертва беше мюсюлманин”, каза една от дъщерите на Чарихи пред обществената телевизия канал Франс 3.

Мохамед Лауайеж Булел, французинът от тунизийски произход, който е отговорен за смъртта на 84-те жертви, загинали под гумите на камиона му, не е бил познат на Френското разузнаване като радикален ислямист, въпреки твърденията на терористичната групировка Ислямска държава , че е бил “един от [техните] войници“.

Булел е осъждан за агресия на пътя. Баща му каза, че нападението в Ница вероятно се дължи на нервна криза и няма нищо общо с религията, като сподели за АФП: „Той не се молеше, не постеше, пиеше алкохол”.

Множество доклади потвърждават, че мюсюлманите са в по-голям риск да станат жертви на тероризъм, отколкото представители на други религии.

Националният център за противодействие на тероризма (правителствена организация на САЩ) оповести в доклад през 2011 г., че при 82-97% от смъртните случаи, свързани с тероризъм в периода 2006-2011 г., жертвите са били мюсюлмани.

В същото време водената от САЩ война срещу тероризма, която започна след 11-ти септември 2001 г., е отнела живота на между 1.3-2 милиона цивилни в мюсюлмански страни като Ирак, Афганистан и Пакистан, сочи друг доклад от 2015 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар