В категории:Балкани / Информации / Свят / Турция

Турция: Mасови чистки във войската и съдилищата

Турците подкрепят президента Реджеп Таип Ердоган и това личи от начина, по който масово протестираха против организаторите на преврата.

Реджеп Таип Ердоган е по-силен откогато и да било. Уволнява неудобни съдии, арестува нелоялни войници, партиите единодушно осъждат опита за преврат, а хората аплодират. Снимка: twitter.com
Реджеп Таип Ердоган е по-силен откогато и да било. Уволнява неудобни съдии, арестува нелоялни войници, партиите единодушно осъждат опита за преврат, а хората аплодират. Снимка: twitter.com

Хиляди турски граждани излязоха по улиците по призива на президента. Собствени послания до гражданите изпратиха всички парламентарно представени политически партии, които осъдиха опитите за сваляне на законно избрания президент чрез заговор.

Най-голямото множество се събра под националния флаг на площад „Таксим“ в Истанбул и на площад „Кизилай“ в Анкара. На столичния митинг премиерът Бинали Йълдъръм благодари на събралите се хора, че „спряха нападателите” и „защитиха демокрацията”. Той също подчерта и казаното от Ердоган – че организаторите на преврата ще бъдат строго наказани и ще платят висока цена.

Хиляди са тези, които ще пострадат за реалните си или предполагаеми действия и дейности срещу Ердоган. Само през първите дни след неуспешния преврат бяха арестувани около 6000 души, включително 29 генерали (сред които е и предводителят на 3-та армия Ердал Озтурк), 2839 войници и офицери, 149 полицейски служители от Анкара. Досега са уволнени 2745 съдии, които президентът е заподозрял в нелоялност. Масовите уволнения в съда продължават.

Няма съмнение, че неуспешният преврат – който и да го е организирал – ще бъде отлична възможност за Ердоган да демонтира останките от демокрация край Босфора и повод да погребе и последната надежда за светска държава там. Неговият електорат е възхитен от това.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар