Хилъри се измъква между капките

ФБР първо доказа нарушенията на г-жа Клинтън, след което ѝ даде статут на неприкосновеност

 

clinton

Неприкосновената Хилари Клинтън бе оставена да се измъкне от скандала с нарушенията, които е вършила при използването на личната си електронна поща. От ФБР отказаха да насърчат Министерството на правосъдието да разследва случаите, но това по никакъв начин не означава, че кандидат-президентката от Демократическата партия е невинна. Тъкмо обратното – язвителното изявление на директора на ФБР Джеймс Къми за „невнимателното“ използване от Клинтън на платформа с ниско ниво на сигурност, която е съдържала осем имейл връзки със строго секретна информация и други 36 секретни, директно доказва факта, че бившият държавен секретар на САЩ е сгазил лука.

Първо, твърдението на Хилари, че тя е върнала всички имейли, свързани с работата на Държавния департамент, просто не е вярно. „Имаше изтощително разследване под наблюдението на моите адвокати и точно това се случи. Препратихме всички имейли, свързани с работата”, заявява Клинтън пред представителя на разследващата комисия Трей Гауди. Точно обратното обаче казва шефът на Федералното бюро за разследване Къми:  “ФБР откри няколко хиляди работни имейла, които не са били върнати на държавата от държавния секретар Клинтън през 2014 г.”

Нещо повече, в отделна част от показанията, в отговор на друг представител на комисията – Джим Джордан, лъжите продължават. Клинтън твърди, че адвокатите ѝ са „извършили щателна проверка“ на повече от 62 000 имейла, за да установят, кои от тях са свързани с работата ѝ. Джордан обаче настоява за яснота – как е било направено това и дали някой физически е прегледал 62 000 мейла, или са били използвани само ключови думи и дати за сортирането им? “Те направиха всичко това” – заявява Хилъри – “не съм им висяла на главите, защото смятах, че ще се справят с проучването, и те се справиха.”

Запитана за конкретните ключови думи, които са използвали в проверката, Клинтън лекомислено обобщава: “Използвани бяха всички ключови думи, които можете да си представите, че са свързани с каквото и да било, но те също така прегледаха всеки един имейл”. Къми обаче отбелязва: “Адвокатите, които са сортирали пощата на държавния секретар Клинтън, не са прочели по отделно съдържанието на всеки един неин имейл, както направихме ние със съобщенията, до които имахме достъп. Вместо това те са разчитали на информация в темите на имейлите и на ключови думи, за да открият работните съобщения сред повече от 60 000 писма, останали в личната система на държавния секретар Клинтън през 2014 година”.

В показанията си по друго обвинение – за изпращането на класифицирана информация през неподсигурен сървър, Хилари Клинтън дръзко заявява: “Нищо класифицирано нямаше в моите имейли, нито получено, нито изпратено“. Тук шефът на ФБР отново е на различно мнение. „В допълнение към тази изключително чувствителна информация“-  казва Къми –  „ние установихме информация, която е била правилно класифицирана като секретна от американското разузнаване по времето, когато е била изпратена през електронната поща“.

Лъжесвидетелстването е следващото потенциално криминално деяние, извършено от Клинтън, което ФБР разкри. В изказването си пред Комисията на Белия дом за атентата в Бенгази, държавният секретар на САЩ е излъгала под клетва не по-малко от три пъти. При това не може да става дума за объркване, къса памет, неяснота. Според американското законодателство обаче подобни обвинения са трудно доказуеми.

“Особено трудно е, да не кажа невъзможно, да се преследват твърдения, които могат да са подвеждащи или уклончиви, но от друга страна подлежат на вярна интерпретация”, обяснява адвокат Марк Хопсън, управляващ партньор във Вашингтонския офис на Адвокатско дружество Сидни Остин, за сп. „Тайм“ през 2014 г. Твърденията на Клинтън, разбира се, не оставят голямо място за интерпретации. Възможните наказания за фалшиви показания включват глоба до 100 000 долара – почти незначителна сума за Хилъри, която изкарва над два пъти повече с високопарните си речи, или до пет години затвор.

За неизпълнение на задължението си да препоръча на правосъдния департамент разследване срещу бившия държавен секретар Къми е призован да даде показания пред Надзорния комитет на Белия дом в четвъртък. Повод са избухналите критиките след съобщението на ФБР. Разбира се, никой не вярна, че г-жа Клинтън може да попадне под ударите на правосъдието. Хилари Клинтън и Джеймс Къми просто доказаха, че династията Клинтън е с неприкосновен статут.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар