Новият шеф на БНР се изживявал като „генерален секретар“

Александър Велев отказал среща със защитници на уволнената Лили Маринкова. Предричат нови удари по журналисти у нас.

Лили Маринкова и Александър Велев.
Лили Маринкова и Александър Велев.

Генералният директор на БНР Александър Велев е изпратил писмо до група журналисти и общественици, настояващи за връщането в ефир на водещата Лили Маринкова, в което е заявил, че не е в състояние да проведе среща с тях преди 12-14 юли. Освен това е поискал предварително да научи темата на разговора. Журналистите, които отдавна поставят въпросите към Велев в публичното пространство, недоумяват как е възможно той да не е наясно с темата, по която го търсят, и считат писмото му по същество за отказ от диалог. Според тях, симптоматичен за състоянието на БНР е фактът, че Велев се е подписал като „Генерален секретар“, а не като Генерален директор, какъвто всъщност е.

Главният редактор на в. „Култура“ Копринка Червенкова припомни, че Велев е започнал предишен мандат начело на националното радио с уволнение на популярната водеща Виза Недялкова, след което се е отдал на ремонти. Сега първата му работа е да се освободи от Лили Маринкова, което според Червенкова го превръща в „слуга рецидивист“. Според журналистите от неформалния комитет, действията на шефа на БНР издават почерка на човек, ползващ се с политически имунитет, който може да му бъде даден само от водеща партия. Те се опасяват, че ще последват удари и по други водещи гласове и подозират, че политическото обзорно предаване на програма „Хоризонт“ на БНР „Неделя 150“, чийто дългогодишен водещ бе Маринкова, ще бъде преформатирано и обезличено под претекст за „модернизация и реформа“, което в крайна сметка ще доведе до ликвидацията му.

Журналистите ще продължат да настояват за връщането на водещата в ефир. Те призовават СЕМ да влезе във функцията си на регулатор и да изрази позиция по случващото се в БНР. „Ще търсим и ще назоваваме причините за уволнението на Лили Маринкова. Събираме документи“, заяви журналистката Петя Владимирова.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар