Пореден жесток провал на ООН в Южен Судан

Сините каски отново се компрометираха. ООН подменя своя контингент в Южен Судан, след като през февруари тази година не съумя да предотврати брутално нападение срещу лагер за бежанци.

Всъщност би трябвало да се каже, че не направи нищо за да избегне тази атака.

Вътрешна проверка на ООН доказала, че някои от войниците въобще не са реагирали на нападението срещу лагера, който е трябвало да охраняват, а други „не са разбрали” в какво точно се състои задачата им.

Командващите контингента от Руанда, например, изпратили вече по време на атаката писмено запитване за разрешение да използват оръжие, въпреки че от самото начало са имали позволение за въоръжена защита на цивилното население. Войниците, изпратени от Етиопия пък, просто избягали.

Третата група войници в контингента на ООН са били индуси. Тези от тях, които са останали на постовете си, в повечето случаи така и не са изпълнили заповедите на командващите и не са успели да координират действията си. ООН реши да изпрати злополучните „защитници на мира” в къщи. И обеща, че ще проконтролира и другите си контингенти.

Нищо няма да върне живота на жертвите на атаката. През февруари в лагера в Малакал е имало 48 хил. души. Нападателите, облечени във военни униформи и необезпокоявани, са заобиколили базата на сините каски и са влезли в лагера. Започнали да стрелят по хората, подбирайки ги в зависимост от племенната им принадлежност. Палели домовете им. Почти половината от намиращите се в лагера са останали без покрив. 40 души са убити, 123-ма ранени.

Гражданската война в Южен Судан започва през 2013 г и няма реална перспектива да завърши.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар