В категории:България

Нова смърт на работното място

48-годишен миньор от Бобов дол загуби живота си, докато се опитваше да изкарва прехраната си под земята. Статистиката, с която за ужас сякаш започваме да свикваме, продължава да става все по-черна.

Снимка: Pexels.com

Поредна смърт на работното място от началото на 2017 година. 48-годишен миньор в рудник „Бобов дол“ е загубил живота си на 19 септември по обяд, потвърдиха за „Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Кюстендил.

По информация на „Монитор“, инцидентът се случва във вторник следобед, когато върху Васил К. се стоварва огромно количество въглищна маса. Колеги на мъжа веднага са подали сигнал до Спешен център и полиция. На място е пристигнал спасителен екип, който е извадил тялото на миньора. Медиците само са констатирали смъртта на Васил, който е родом от село Крайници и от няколко години работи в мините. За случая е сигнализирана и Инспекцията по труда в Кюстендил.

„Докато не приключи проверката не може да кажем кой е виновен за инцидента. 48-годишният миньор се е намирал на 300 метра под земята в първи рудник на въгледобивното дружество. Жалко, че след тази трагедия две деца остават без баща“, коментираха трудови инспектори. Тялото на загиналия мъж е закарано за аутопсия в Кюстендилската болница, а разследването на органите на МВР и „Инспекцията по труда“ продължава.

Загиналият миньор е пробивал дупки с машина във въглищния пласт за взривяване, когато голяма буца въглища е паднала върху главата му. Миньорът е починал от тежка черепно-мозъчна травма, уточнява БНР.

Инцидентът се случва около две седмици, след като на 4 септември ръководители в МВР, роднини, близки и колеги почетоха паметта на загиналите полицаи и пожарникари преди 18 години след голяма авария в Бобов дол. На 1 септември 1997 г. в рудник „Иван Русев“ на мини „Бобов дол“ експлозия на газ гризу убива 11 миньори и ранява тежко 18 техни колеги.

Загиналият вчера 48-годишният мъж се присъединява към черната статистика на жертвите на трудови злополуки в България, които далеч надвишават завършилите фатално редица други инциденти. През декември миналата година миньор се раздели с живота си след инцидент на работното място отново в Бобоб Дол.

В края на юли 29-годишен работник загина по време на строителни дейности, а негов колега бе ранен. Служителите бяха ударени от срутила се 22-тонна бетонна конзола по време на ремонт на жп-надлез в района на село Златитрап над линията София-Пловдив.

В края на юни работник загина след токов удар в обект на „Топлофикация – Перник“ . През февруари пък 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера.

Десетки са и случаите на тежки инциденти, довели до различни степени на инвалидност, като например случаят от края на юли, когато работник във фирма за сепариране на отпадъци в Шумен загуби ръката вследствие на трудова злополука.

По официални данни на Главна дирекция “Инспекция на труда” за първите шест месеца от годината са регистрирани над 100 хиляди нарушения на трудовото законодателство, а в страната са станали 1089 трудови злополуки, които са довели до 31 смъртни случая – с 4 повече от същия период през миналата година. Общо за 2016 година живота си заради инцидент на работното място са загубили 71 души.


"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар