В категории:България

Пореден работнически протест заради неизплатени заплати

Работници от Варна чакат с месеци заплатите си. Миньори от Добрич блокират пътни артерии заради обидно ниски и забавени възнаграждения. Шивачки от Ветрен окупират завода си. Къде са политиците с шанс за управление? Надпреварват се да обещават още „облекчения за бизнеса“ и нито дума за експлоатацията и погазените трудови права.

Протест на служителите на „Пикадили във Варна. Снимка: Автономен работнически синдикат

Пореден работнически протест се състоя днес, този път във Варна, заради неизплащане на дължимите заплати от страна на работодателя. Над 100 души от различни обекти на „Пикадили“ се събраха пред централната сграда на компанията, съобщиха от Автономен работнически синдикат. Това е втори случай на активен протест само в рамките на няколко дни, след като в началото на седмицата на протест заради ниски заплати и забавени изплащания протестираха и миньори от Добрич.

Повечето от работниците във Варна не са получавали заплати вече втори месец, а има и такива, които не са получавали пари от месец ноември миналата година. От ръководството на компанията дълго време отказваха всякаква информация на служителите си относно състоянието на фирмата и слуховете за изпадане в несъстоятелност. Отказват и да поемат ангажимент за изплащане на дължимите заплати, като единственото, което са обещали на работниците е да им дадат по 100 лева, но без да определят конкретен срок за изплащане на пълните суми.

От 17 февруари тази година “Пикадили” официално е в процедура по несъстоятелност, въпреки, че фирмата на практика спря да функционира реално още преди 2 години, припомнят от АРС. „Пикадили“ има 80 млн. лв. дългове към кредитори – основно доставчици, наемодатели, работници и към държавата. През 2014 собственици на „Пикадили“ са братята Валентин и Десислав Попови, но от лятото на 2016 едноличен акционер вече е Николай Лазаров.

След многократна смяна на собствеността, фирмата най-после обяви фалит. Но още преди 2 години, собствениците ѝ прехвърлиха дейността си в друга компания – „Селект Трейд“ – собственост на люксембургската офшорка BK Finance. В момента, работниците са назначени на работа именно в тази нова компания. От самото начало на дейността си, тя е съпътствана от финансови проблеми, а магазините се сблъскват с недостатъчно зареждане, като кризата в компанията в крайна сметка доведе и до сегашната ситуация, при която заплатите на работниците бяха откраднати от ръководството.

Събралите се на протеста работници се обединиха около искането за незабавно изплащане на дължимите заплати, като дадоха срок на управата до понеделник 20 март. Ако до тогава техните искания не бъдат изпълнени, те ще подновят протеста си, като е възможно той да ескалира до ефективните протестни действия пред обекти на компанията. Исканията бяха оформени писмено и разписани от всички участници в протеста, като документът ще бъде връчен на ръководството.

Случаят във Варна е пореден пример от последните месеци за некоректно работодателско отношение спрямо работниците. През февруари се наложи служители на обувния завод във Ветрен да окупират сградата на завода, за да не допуснат собствениците да изнесат машините, преди да изплатят заплатите на уволнените си работници.

Преди дни пък миньори от мангановата мина „Оброчище” блокираха пътя от Добрич за Албена заради нередовно изплащане на минималните заплати, на които са принудени да работят. „Водим се първа категория, а ни плащат минимална заплата от 460 и 490 лв. Най-дългогодишните миньори вземат едва 610 лв.“, коментираха за „Труд“ протестиращите миньори.

След няколко дни на активен протест, в който миньорите отказваха да слязат под земята и блокираха пътища, на 15 март от Инспекцията по труда съобщиха, че „след намеса на инспекцията“ миньорите са получили неизплатените си заплати за 2016 година. В съобщението на ИА ГИТ беше изрично посочено, че повечето от зачестилите случаи на неизплатени задължения в последните месеци се отнасят до предприятия, които вече са прекратили своята дейност. „В тези случаи възможностите за въздействие на агенцията са ограничени“, коментираха от пресцентъра на агенцията. Такъв е случаят във Ветрен, където фирмата собственик на завода с лекота беше прехвърлена на социално слаба жена от Плевен, от която се оказва, че днес работниците трябва да си търсят неизплатените възнаграждения и обезщетения.

Вестник „Труд“ пък припомня още, че концесионер на мина „Оброчище” е дружество „Евроманган“ АД, което има сключен договор с държавата за подземен добив на манганова руда за 25 години, находището край с. Църква е четвъртото по големина в света, като според работниците мината докарва големи печалби на собствениците.

Пред „Дарик“ работниците коментираха , че „за 5 години са изкарали 1 млн. тона манган, още 1 млн. има на склад. „Преценете какви пари са това и с какви мизерни заплати ни залъгват. Освен това карат момчетата да работят и в събота, а нямаме право да полагаме такъв извънреден труд. Ако не се явят на работа, им режат бонусите. И това е от повече от две години”, казват рудничарите.

Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала на дружеството е регистрираната в Кипър компания „Пойнтър Трейдинг Лимитид“, а като представител е посочен Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс.

На 7 април 2015 г. в мина „Оброчище” на място загина 39-годишен работник, при срутване на скална маса под земята. След трагичния инцидент Инспекцията по труда откри 14 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняване на нередностите бяха дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и бе съставен 1 акт. 10 от установените нарушения са свързани с безопасността на труда в мината.

На фона на всичко това в предизборната кампания всички основни политически партии с шанс да вземат мандат за управление се надпреварват да обещават нови „облекчения за бизнеса“ и „стимулиране на предприемачеството“, но почти никой не говори за трудовите права и за категорично противопоставяне на подобни практики, измъчващи хиляди работещи хора в страната. Вместо това както от ляво, така и от дясно провеждат срещи с Американската търговска камара, която предлага и активно лобира за скандални реформи на Трудовия кодекс, насочени към орязване на допълнителни защити на работниците.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар