В категории:Свят

Лукашенко цензурира интернет с помощта на американска фирма

Оборудването за филтриране на онлайн трафика е било доставено само месеци преди избухването на протестите в Беларус, а компанията-доставчик претърпя катарзис в отношението си към човешките права, след като бе заплашена с проверки от Сената

https://pixabay.com

След оспорваните избори през август, властите в Беларус блокираха достъпа до голяма част от интернет в страната, използвайки оборудване, доставено наскоро от компания от САЩ, пише Bloomberg.

Според източниците на медията, въпросната фирма – Sandvine, е демонстрирала стоката си пред държавни специалисти по сигурността в Беларус през май. В представените тогава рекламни материали, с които Bloomberg разполага, се е подчертавала най-вече способността да се създава “черен списък” с до 150 млн. уебсайта чрез предлаганото оборудване. Технологиите на Sandvine се използват също за управление и защита на мрежите.

Заявената в документите цел на функцията за блокиране на уебсайтове е да се забрани на потребителите достъп до съдържание, което се счита за незаконно, като терористична пропаганда или детска порнография. За няколко дни през август обаче оборудването на Sandvine за “дълбочинна проверка на пакети” изиграва централна роля в цензурирането на социалните мрежи, новинарски сайтове и платформи за съобщения, използвани от протестиращите срещу преизбирането на Александър Лукашенко за президент.

Според документацията и свидетелствата, с които разполага Bloomberg, след директната среща между представители на Sandvine и държавни служители е било договорено доставянето на оборудване за центрове за данни в Минск чрез посредник.

Дълбочинната проверка на пакети може да бъде използвана за инспектиране и управление на интернет мрежи, филтриране на вируси, блокиране на хакерски атаки, както и приоритизиране на едни типове трафик пред други. Технологията обаче има и явно приложение при подслушването и онлайн цензурата, изтъква Кристофър Парсънс, старши научен сътрудник в Citizen Lab към Университета в Торонто. Той отбелязва, че макар обикновено тези настройки да зависят от доставчика на интернет услуги или администратора на мрежата, често оборудването идва с предварително заредени черни списъци.

Sandvine е доставила техниката през посредник – базираната в Русия Jet Infosystems, която има подписан договор за технически услуги с беларуските власти от началото на 2019 г. на стойност 2.5 млн. долара. Оборудването на Sandvine е било инсталирано в два обекта на Националния център за обмен на трафика в Минск – държавната институция, отговаряща за управление на интернет дейностите в страната. Центърът е отказал да отговори на въпросите, изпратени от Bloomberg.

След избухването на протестите през август, властите в Беларус са използвали технологията на Sandvine за блокиране на достъпа на населението до социални платформи като  Facebook и Twitter, чат услуги като WhatsApp и Telegram, както и международни новинарски сайтове.

Първоначално Sandvine отказва да коментира пред медиите и ги препраща към текста на своя “Етичен код”, в който е заявено, че специална комисия  преценява договорите за продажби за да определи риска от използването на нейните продукти по начин, „вреден за човешките права”. През 2017 г. Sandvine е придобита от частния инвестиционен фонд Francisco Partners срещу 444 млн. долара. След това новият собственик слива Sandvine с друг свой бизнес – Procera Networks.

По време на конферентен разговор в началото на септември, ръководството на фирмата се опитва да отговори на притесненията на свои служители по казуса. В разговора, със запис от който разполага Bloomberg, директорите заявяват, че работят с държавни служби в Беларус вече повече от година, и че са доставили на Беларус технологии, способни да филтрират 40% от интернет трафика от и към страната. По време на разговора директорът по технологиите Александър Хаванг признава, че властите в Минск може би използват оборудването на компанията за блокиране на сайтове и чат приложения, но заявява, че компанията е заключила, че интернет, както и достъпът до специфични уебсайтове, не представляват “част от човешките права”. “Не искаме да играем на световен полицай. Ние вярваме, че на всяка суверенна държава трябва да е позволено да налага собствени политики за това какво е позволено и какво – не”, заявява той пред служителите.

Разкритията за ролята на Sandvine обаче предизвикаха остри критики от страна на щатски сенатори, правозащитни организации и представители на беларуската диаспора в САЩ. Според информация на Bloomberg се е стигнало и до протести от страна на служители на самата фирма, които са разбрали за сделката с Беларус от медиите.

Членове на Сената също така призоваха Финансовото министерство да започне разследване срещу Sandvine за потенциално нарушаване на наложените от САЩ санкции срещу Беларус. Вече повече от десетилетие Вашингтон налага ограничения на компании от САЩ при предоставянето на финанси, стоки и услуги, които облагодетелстват Александър Лукашенко или други хора, отговорни за “действия или политики, които подкопават демократичните процеси или институции “.

Поискалият проверката сенатор-демократ Дик Дърбин заяви, че е “крайно притеснително, ако американска технология е била използвана от последния диктатор в Европа да блокира достъпа на беларусите до интернет, докато хиляди от тях протестират мирно срещу откраднатите избори и бруталните полицейски арести”. Колегата му републиканец Марко Рубио изрази идентични опасения за “използването на технологии от щатска компания от режима на Лукашенко за цензуриране и ограничаване на гражданите”.

В резултат на това негативно внимание, ръководството на Sandvine рязко промени позициите, изразени пред собствените ѝ служители, и на 15 септември обяви, че ще прекрати договора си с Беларус, защото властите на страната са използвали продуктите ѝ за нарушение на човешките права.

Компанията разпространи изявление, според което предварителното разследване е установило, че в продуктите ѝ е бил вкаран “персонализиран код”, чиято цел е била “осуетяване на свободния поток от информация по време на изборите в Беларус.“

“Това е нарушение на човешките права, което активира клауза за автоматично прекратяване на лицензионното ни споразумение с крайния потребител. В него изрично са забранени действия, които подкрепят или позволяват извършването на нарушения на правата на човека”, заявяват от компанията. В съобщението се посочва още, че “Sandvine приема нарушенията на човешките права много сериозно. Ние също се отвращаваме от използването на технологии за потискане на свободния поток на информация, водещо до нарушения на правата на човека“.

Говорителят на Sandvine пояснява, че с прекратяването на лицензионното споразумение компанията ще спре да предоставя обновления за софтуера и техническа поддръжка за оборудването, използвано от Националния център за обмен на трафика. Това обаче не означава, че оборудването ще спре да функционира, поради което беларуските власти ще могат да продължат да го използват поне в краткосрочен план.

От Sandvine също така настояват, че не са нарушили никакви действащи санкции или закони за контрол на износа, и уверяват, че “проучват технологични начини за подобряване на продуктите и намаляване на риска от злоупотреба”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар