В категории:Латинска Америка / Свят

Убийство като на Джордж Флойд подпали Колумбия

Бурни протести срещу полицейското насилие пламнаха в Богота, Меделин, Кали, Букараманга и други градове на латиноамериканската държава, след като 44-годишен адвокат, доработващ си като шофьор на такси, бе убит при брутален полицейски арест

Момент от записа, показващ полицейското насилие над Хавиер Ордониес. Снимка: resumenlatinoamericano.org

Цяла Колумбия изригна с мощен уличен гняв срещу полицейското насилие, след като в нощта срещу 9 септември в квартал Санта Сесилия в района Енгатива на столицата Богота брутално бе убит при задържане от униформени 44-годишният Хавиер Ордониес.

Човекът, за когото се разбра, че сам е отглеждал синовете си на 11 и на 15 години, е бил адвокат, но си е доработвал и като шофьор на такси. Освен това е учил и авиоинженерство. Плащал си е второто образование именно с приходите от таксито. Майка му е на гурбет в Барселона, Испания, а сестра му – в Аржентина. Типично семейство, което се бори с труд и саможертви, за да оцелява в антихуманния икономически модел, доминиращ по цял свят.

Именно този личен профил на Ордониес, с чиято съдба се идентифицират повечето колумбийци, отприщи и бурната реакция срещу неговото убийство. Това, разбира се, се съчетава и с отдавна трупаното в тази страна възмущение от безнаказаността на полицията, която безогледно упражнява насилие срещу гражданите, оставайки винаги без възмездие за престъпленията си.

Съвсем пресен в обществената памет е случаят от ноември м. г., когато Колумбия бе залята от мощни протести срещу неолибералния ред с изисквания за спешни социално-икономически промени. В сблъсъците тогава загина младият демонстрант Дилан Крус, който бе смъртоносно ранен от полицай, уцелил го с граната със сълзотворен газ. При последвалото дело полицаят бе оневинен.

Стотици са случаите на полицейско насилие с причинени жертви, при които изобщо не се дава ход на оплакванията на гражданите. Да не говорим за продължаващите престъпления на ултрадесните военизирани групировки, избиващи социални активисти и бивши партизани, влели се в политическия живот след мирното споразумение през 2016 г.

Ето заради всичко това сега убийството на Хавиер Ордониес изигра ролята на искра, от която пламна мащабен бунт, обхванал много градове в страната – от столицата Богота през големите Меделин, Кали и Букараманга до много други.

В световните медии тази драма и ефектът от нея се сравнява с нашумелия случай с афроамериканеца Джордж Флойд, който бе задушен при ареста му от полицаи в Минеаполис, САЩ, на 25 май т. г., и това отприщи мощни антирасистки бунтове и в САЩ, и в други страни. В контекста на Колумбия обаче кипналият сега гняв не носи расов контекст, а социално-политически.

Разбира се, случилото се с Хавиер Ордониес се разминава в интерпретациите на приятелите и близките му и на полицията. Знае се, че вечерта на 8 септември той се е събрал с група приятели в дома на един от тях, за да разпуснат след работа. Към два часа през нощта вече на 9 септември компанията свършила пиенето и част от мъжете решили да излязат, за да купят още бира. Били са осем души. Спира ги полицейски патрул и започва да им проверява документите.

Трябва да се има предвид, че в Колумбия, която е една от най-тежко засегнатите от пандемията на Covid-19 латиноамерикански страни, са в сила извънредни мерки против разпространяването на заразата. Забранено е например събирането на много хора, както и консумирането на алкохол на публични места. Очевидно е, че подпийналата компания е била в нарушение. Вероятно се е и изрепчила на полицаите, които са си нарочили като най-дразнещ ги именно Хавиер Ордониес. Той е повален на пътното платно, малтретиран е от униформените и в течение на повече от две минути е подложен на въздействието на електрошок.

Хавиер Ордониес приживе (вляво) и в още един кадър от полицейското насилие над него. Снимка: alertabogota.com

Всичко това е заснето от неговите приятели и свидетели. Видеото се завъртя веднага из колумбийските социални мрежи, а после и из големите медии. Зад кадър се чува гласът на снимащия, който няколко пъти вика на полицаите: „Спрете да правите това, моля! Спрете! Снимаме!” Въпреки това полицаите на спират.

По свидетелства на приятеля на Ордониес – Хуан Давид Урибе, който е един от общо осемте задържани от полицията при инцидента, още при ареста адвокатът-таксиджия вече бил в безсъзнание и трябвало другите задържани на ръце да го внесат в полицейската камионетка, откарала всички до близкия участък. Оттам все пак Ордониес бил закаран и до болница, но той вече не давал признаци на живот. Същият негов приятел Урибе, който го съпроводил, твърди, че приелият го лекар само удостоверил смъртта „вследствие на получени удари”.

Полицията твърди, че осемте души от групата се държали агресивно на улицата и се карали помежду си, когато се намесил полицейският патрул, за да въдвори ред. Ордониес оказал съпротива и за неутрализирането му било приложено „нелетално средство” – очевидно електрошоковият уред. Това обяснение допълнително наля масло в огъня на възмущението, защото пак „нелетално средство” – граната от сълзотворен газ, причини смъртта и на споменатия Дилан Крус миналата година. Което означава, че очевидно въпросните средства, с които е оборудвана полицията, са опасни и могат да причиняват смърт.

Властите в Богота и на национално ниво отговориха на пламналите веднага бурни протести с изпращане срещу демонстрантите на подсилени полицейски части, които отново приложиха груби репресии. Това още повече подсили гнева, като той в момента се надига с еднаква сила и срещу смятаната за прогресивна кметица на столицата Клаудия Лопес, и срещу десния президент Иван Дуке.

Най-малко седем души са загинали в сблъсъците през изминалата нощ на 9-ти срещу 10-ти септември, като петима от тях – в Богота. Ранени са 148 души, 93-ма от тях са полицаи.

Младежи в Богота изливат гнева си срещу полицията след убийството на Хавиер Ордониес. Снимка: EFE

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар