В категории:България

Преди второто „Велико народно въстание“ адв. Хаджигенов даде инструкции

Протестиращите бяха посъветвани от члена на „Отровното трио” по време на проявите на 10 септември да изолират провокаторите, да се пазят от причиняващия лоши изгаряния лютив спрей, при арест да не оказват съпротива, да изискват адвокатска защита, да търсят съдебен лекар, ако пострадат

Адв. Николай Хаджигенов отправи инструкциите си с видеозапис на своя профил във Фейсбук

В навечерието на обявеното от „Отровното трио” за 10 септември второ „Велико народно въстание” с искане на оставка на премиера Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев, членът на „триото” адв. Николай Хаджигенов излъчи от профила си във Фейсбук конкретни инструкции към хората, които ще участват в протестната проява.

Седнал на бюрото в кабинета си, пред постер с надпис „Wanted” и с портрета на премиера, Хаджигенов предупреди, че, съдейки от опита на първото такова „въстание” на 2 септември, запомнено като „кървавата сряда”, сега могат да се очакват „отново полицейско насилие, отново провокации, отново цялата свинщина”, целяща Борисов да се задържи на власт.

Според адвоката със сигурност пак ще се появят „правителствени и платени провокатори, които ще бъдат допуснати с камъни, бомби, еднометрови винкели”. Хаджигенов посъветва: „Дръпнете се от тях, осигурете достатъчно голям периметър около тях. Ако има достатъчно много хора, няма да имате възможност да се дръпнете, тогава просто седнете на земята и ги оставете да щръкнат. Те нямат общо с нас, никога не са имали общо с нас. Ако искахме да правим въоръжено въстание, щяхме да го направим, а не да стоим 63 дни на мегдана”.

Адвокатът също така предупреди, че представителите на полицията и жандармерията ще бъдат оборудвани с противогази, което подсказва, че отново ще се използва газ и то не просто сълзотворен, а опасен лютив спрей, който оставя тежки изгаряния. Затова Хаджигенов инструктира всеки засегнат от такова вещество да внимава, да не пипа нищо с ръце, особено очите си, както и да не се мие с вода, защото става по-лошо. Вместо това веднага да потърси специалния пункт за пострадали, който ще бъде организиран зад фонтана до Президентството. Там ще бъдат осигурени „сухи кърпи, ръкавици, прясно мляко и кока-кола – това са единствените неща, които работят добре“, поясни Хаджигенов. Подготовката е вървяяла при консултации на участвали в протести в Истанбул в съседна Турция. „Видите ли спрейове, бягайте далеч от тях,” настоя адвокатът.

Той също така инструктира какво да бъде държанието на демонстрантите, ако полицията тръгне на щурм срещу тях: „Ако имате възможност, просто се махнете оттам. Няма критерии, по които да си спестите палките и шутовете, затова просто седнете на земята и си вдигнете ръцете, но ги гледайте! Може би и това няма да ви спаси, но да риташ седнал човек на земята винаги изглежда крайно добре! Директно някой ден могат да бъдат внесени обвинения за убийство при такава ситуация“.

Адвокатът разказа за случая със 70-годишен мъж, който в „кървавата сряда” на 2 септември, дори и седнал така, пак е бил удрян брутално с полицейска палка. Но понеже е успял да вдигне лявата си ръка, ударът се е паднал върху нея. Ръката на човека била счупена, но „това не е лош вариант, защото другият вариант е да му счупят черепа”. Хаджигенов са позова и на случай с млад демонстрант, който пак на 2 септември е бил „размазан от бой” и още лежи в ИСУЛ.

И още от адвокатските съвети: „Задържат ли ви, не оказвайте съпротива, защото както предишния път, след като ви сложат белезници, ви пръскат в очите със спрей”.

Хаджигенов неколкократно настоя при задържане протестиращите незабавно да искат адвокатска защита. Да търсят връзка със самия него, с адв. Минчо Спасов, с адв. Полина Велчева или с който и да е друг адвокат, на когото вярват. А ако не могат да се свържат с никого от тях, да изискват служебен защитник. И да не подписват нищо друго, освен заповед за задържане. Ако не им бъде представена такава заповед, да настояват за такъв документ.

В случай, че задържаният е пострадал, да иска съдебен лекар. „Крещете, викайте, искайте съдебен лекар,” призова Хаджигенов и напомни, че при предишни случаи, когато е имало тежко пребити от полицията хора, само вдигната от други арестанти аларма за медицинска помощ е помогнала, за да им бъде оказана такава.

След освобождаване, ако задържаните са пострадали, пак непременно да се търси съдебен лекар, да се вади съдебно-медицинско удостоверение, а следите от полицейското насилие да се документират със снимки.

„При арест имате право на адвокат незабавно, а не след оформяне на документите,“ поясни от своя страна и адв. Минчо Спасов в интервю за offnews.bg.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар