В категории:България

Президентът: Протест до оставка срещу похищаването на българската демокрация

Властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти, заяви в обръщение държавният глава Румен Радев. Той порица и опитите за прокарване на „нелепа, но угодна за статуквото Конституция”, което носи риск от дългосрочна безизходица

 

Президентът Румен Радев по време на обръщението си. Снимка: president.bg

„През изминалото денонощие властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки, както сред гражданите, така и сред органите на реда. Първата ми мисъл е за всички пострадали и техните близки, които преживяха тревогите от вчера насам”.

Така президентът Румен Радев започна отправеното си на 3 септември обръщение. То дойде ден, след като на 2 септември полицията приложи брутални репресивни действия срещу участници в продължаващите втори месец протести с искания за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Насилствени действия срещу полицаи упражниха и групи провокатори, внедрили се сред множеството мирни демонстранти.

Румен Радев акцентира и върху проблемите около прокарвания от управляващата партия ГЕРБ проект за нова Конституция, срещнал силен обществен отпор. Президентът обърна внимание, че „се търгува парламентарна подкрепа” за този проект и посочи: „Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейски щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват хвърлят страната в дългосрочна безизходица”.

Държавният глава припомни, че „парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат в очите своите избиратели, под охраната на полицейски кордони, отхвърлиха поредното вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи държавата промени в Закона за подземните богатства”. Радев каза още за управляващите: „Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския  манталитет на властта, която години наред разграбва България”.

Президентът аргументира по следния начин защо протестите трябва да продължат и защо единственият изход е оставката на правителството:

„Парламентът продължава и опита със серия от промени да обезсмисли машинното гласуване и да отвори възможности за опорочаване на всички следващи избори. Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир, те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване. Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не се оставят да бъдат въвлечени в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт. Протестът е единственото възможно и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. Дълг на всеки български гражданин е да каже не на насилието, репресиите и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар