В категории:България

ДПС няма да подкрепи промените в Конституцията, ГЕРБ няма гласовете

Движението обяви решението си относно проекта на управляващите за промени в основния закон, като по този начин практически сложи край на мераците на Борисов за свикване на Велико Народно събрание

Движението за права и свободи (ДПС) няма да подкрепи с гласовете си проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията. Това означава, че дори да съберат необходимите 120 подписа за внасянето на проекта, което само по себе си също все още е под въпрос, управляващите нямат почти никакъв шанс да съберат необходимите 160 гласа, за да се стигне до свикване на Велико Народно събрание.

ДПС не подкрепя проекта на ГЕРБ за нова конституция и предложението за свикване на Велико народно събрание, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след заседание на централното оперативно бюро на партията. „Проектът за нова Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт“, добави той.

Карадайъ посочи още, че тъй като става дума за уредбата на Конституцията, която засяга всички българи, политическите сили трябва да подходят с необходимата отговорност.

„Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди“, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС каза още, че нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности.

„Според нас изготвеният проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата Конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати: спокойно, нормално и креативно. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди. Разумно, отговорно и достойно. Новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци“, добави Карадайъ.

Той посочи, че след брифинга заседанието на ДПС ще продължи, като на него ще бъдат обсъдени други актуални теми от политическата обстановка и във връзка с новата сесия на Народното събрание, която ще стартира на 2 септември.

ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ВОЛЯ и всички независими депутати са общо 137 души – с 24 по-малко от необходимите 160, за да бъде свикано Велико Народно събрание. Това означава, че единственият вариант пред ГЕРБ е БСП да извърши политическо самоубийство и част от депутатите на партията да подкрепят проекта при неговото гласуване, ако той изобщо бъде внесен.

Ако ВМРО и НФСБ сложат подписите си под проекта, както може да се очаква, той ще има 116 от необходимите 120 гласа за разглеждане от парламента. Още 2 от гласовете на независимите депутати могат да се считат за сигурни, тъй като бившият депутат от ДПС Ангел Исаев и Спас Панчев, бивш член на групата на БСП, отдавна гласуват почти неотклонно с управляващите.

Това означава, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще се нуждаят от още два гласа. Останалите 7 независими народни представители са наскоро изключеният от групата на БСП Александър Паунов и шестимата депутати от „Атака“, които станаха независими след изключването им от групата на „Обединени патриоти“. Сметките показват, че Борисов със сигурност ще се нуждае от „Атака“.

Наскоро в ефира на своята телевизия „Алфа“, която всеки ден излъчва от протестите, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че който от неговите депутати подпише законопроекта, може да се счита за изключен от партията, като се изказа позитивно за протестите, а тонът му от известно време отново е опозиционен. Самият Сидеров не е депутат, тъй като преди местните избори напусна парламента заради участието си в изборите за Общинския съвет в София, където в крайна сметка беше избран.

Дори заветните 120 гласа за внасяне на законопроекта да бъдат събрани, на този етап това упражнение изглежда напълно лишено от смисъл, тъй като отсега е ясно, поне според обявените официално заявки на ДПС и БСП, че законопроектът няма да получи необходимата подкрепа от 160 гласа в негова подкрепа при разглеждането му, за да продължи процедурата към свикване на Велико Народно събрание.

Дали ще бъдат събрани 120-те подписа ще стане ясно на 2 септември, когато е първото заседание на парламента след лятната отпуска на депутатите. За 2 септември, в 08:00 часа сутринта, е насрочен голям протест около новата зала на Народното събрание на пл. „Независимост“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар