В категории:България

Радев: Оставка и предсрочни избори, а не конституционни промени

Президентът Румен Радев заяви в обръщение към нацията, че настоящите управляващи начело с Бойко Борисов нямат легитимност да предлагат поправки в основния закон

Снимка: president.bg

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията. Радев за пореден път призова правителството на Бойко Борисов да подаде оставка възможно най-бързо и да се организират предсрочни избори.

„Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, заяви Радев в своето изявление.

„Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“. Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е „не“. Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“. Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не““, подчерта Радев.

Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след оставките на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори.

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов анонсира, че партията му ще внесе законопроект за промени в конституцията и ще поиска свикване на Велико Народно събрание, което да се заеме с промяна в основния закон. Преди да съобщи това решение, Борисов нарече президента „фигурант и слуга на олигархията“, който е загърбил „основната си роля на обединител на нацията“, разделил е обществото и др.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар