В категории:България

ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ скриха Борисов от парламента и протеста

Управляващата тройна коалиция отказа да прекъсне ваканцията си, за да дойде на работното си място и да изслуша министър-председателя относно скандалните събития на конференцията на ГЕРБ. Другото искане на опозицията от БСП, което се провали, беше парламентът, а не правителството, да се разпореждат как да се харчат парите, раздавани според тях еднолично от премиера в момента. Провален беше и шансът за среща очи в очи между Бойко Борисов и протестиращите граждани

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Народното събрание не успя да събере кворум за извънредното заседание, поискано от БСП. В зала се регистрираха само 78 от необходимите 121 народни представители. Решението беше очаквано, тъй като опозицията не разполага с необходимите гласове, за да създаде сама кворум и провеждането на парламентарно заседание зависи от управляващите.

Още преди началния час на днешното заседание те вече бяха обявили, че няма да дойдат в зала и да се регистрират, за да има кворум. На работа за извънредното заседание дойдоха предимно депутати от БСП и няколко души от ДПС. Депутати от управляващата от няколко години тройна коалиция между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ не се появиха в залата. Не бяха забелязани и депутати от „Атака“, които вече са независими след изключването им от групата на ОП.

В сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ вече дори са разкачени пултовете за регистрация, тъй като на есен парламентът ще се премести в нова зала – ремонтираната пленарна зала на в сградата на Народното събрание на пл. „Независимост“, по-известна като бившия партиен дом. Разкачени са и парламентарните табла, а малцинството депутати, дошли за да изслушат премиера, се регистрираха чрез подписване на хартия.

Проваленото заседание имаше две точки в дневния ред – изслушване на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър във връзка с насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ и проект за решение за актуализация на бюджета с оглед необходимите мерки за преодоляване на кризата от пандемията на Covid-19.

От БСП смятат, че в момента правителството раздава пари без санкция на Народното събрание, както би трябвало да бъде и настояват тези въпроси да се решават там, а не в Министерски съвет, както е по конституцията.

Парламентът беше обсаден от протестиращите повече от един месец срещу кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев. Те замерваха идващите депутати с яйца и домати, но до по-сериозни сблъсъци не се стигна. Протестиращите граждани така или иначе очакваха основно премиерът Бойко Борисов, но не го дочакаха.

От няколко седмици Борисов прави намеци за решения, които е взел, и ще обяви, но все още се показва пред хората предимно през живи излъчвания от своя автомобил, с който обикаля страната и съобщава, че държавата отпуска и преразпределя средства към различни сектори и гилдии.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар