В категории:България

Проучване: Широка анти-ГЕРБ коалиция има шанс да отстрани Борисов

Сложна коалиция между БСП, Слави Трифонов, „Демократична България“ и Мая Манолова би разполагала със стабилно мнозинство, което да отреже пътя на Бойко Борисов и ГЕРБ обратно към властта, сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч“ и изчисления на „Барикада“ относно разпределението на мандатите. Румен Радев категорично печели „двубоите“ както срещу Борисов, така и срещу главния прокурор Иван Гешев

Ако днес се проведат извънредни парламентарни избори, в 45-ото Народно събрание на България са възможни сериозни промени – четири от настоящите по-големи парламентарни партии може би няма да влязат в парламента, а същевременно на тяхно място ще се озоват поне пет други формации. НФСБ, ВМРО, „Атака“ и „Воля“ могат да напуснат парламента, показва един от сценариите, а в него ще влязат „Има такъв народ“ на Слави Трифонов“, ИзправиСе.БГ на Мая Манолова и коалицията „Демократична България“, която обединява „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“.

Това показват данните от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на „Дневник“ в периода 23 – 30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода лице в лице.

При избори днес ГЕРБ отново биха победители с 26.7% от гласуващите и 14.5% от всички. Втори се нареждат БСП с 19.2% от гласуващите или 10.4% от всички анкетирани. Съвсем близо зад БСП, на трето място, се нарежда партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която би спечелила 18.8% от гласовете на онези, които със сигурност са решили да гласуват или 10.2%, ако в сметките се включат и онези, които още не са решили дали ще упражнят правото си на глас.

На четвърто място от „Алфа Рисърч“ поставят Демократична България с 12.3% от гласуващите или 6.7% от всички. В парламента най-вероятно биха влезли също така ДПС с 8.3% (4.5% от всички), и ИзправиСе.БГ с 5.9% (3.2%). На ръба за влизане отново в парламента са и „Обединени патриоти“, които вече не включат партия „Атака“ с 4.1% от гласуващите (2.2% от всички). На този етап малко над 45% от хората казват, че няма да гласуват или не са решили дали и за кого да гласуват.

Интересен факт е, че ако тези резултати се реализират, нито една формация, която не минава бариерата за влизане в парламента, не минава и бариерата от 1% за получаване на субсидия. Под 1% е подкрепата за „Воля“, проектите на Цветан Цветанов и Васил Божков, „Възраждане“ и т.н. „Обединени патриоти“ пък са коалиция и като такава нямат право на субсидия, ако не влязат в парламента.

Разпределение на депутатските места

Изчисления на „Барикада“ показват, че ако се реализира вариант за шест партии в следващото Народно събрание, това би означавало, че ГЕРБ ще разполага със 70 мандата, което би било най-ниският им резултат досега. В момента партията разполага с 95 души в парламента. БСП биха имали 50 народни представители, докато в началото на този парламент те бяха с 80 (понастоящем са 78, тъй като двама напуснаха групата).

Графика: „Барикада“

На трето място с 49 депутати би се оказал Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“, което скоро не е постигано от нито една нова формация при първото и участие в парламентарни избори.

Четвърта сила в евентуален нов парламент, ако изборите се проведат сега, биха били „Демократичния България“ с 33-ма народни представители. В този си вид формацията също не е участвала на парламентарен вот.

ДПС също биха изгубили няколко мандата и биха има 22-ма свои представители при 26 в началото на този парламент, макар че веднага след изборите те изключиха един от тях и останаха с 25 души от самото начало.

Мая Манолова и ИзправиСе.БГ са последните засега сигурни участници в ново Народно събрание с 16 мандата, като за тях това също ще е дебют.

Графика: „Барикада“

Ако се реализира сценарий, при който и „Обединени патриоти“ отново прескоча бариерата, то те биха имали едва 11 депутати при 27 в началото на настощия парламент. Тяхното влизане ще промени мандатите и при останалите групи, които съответно биха изглеждали така: ГЕРБ – 67, БСП – 48, „Има такъв народ“ – 47, „Демократична България“ – 31, ДПС – 21, ИзправиСе.БГ – 15.

Сметките показват, че при втория вариант досегашните управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще разполагат със 78 народни представители, което е много далеч от необходимото дори за вариант „правителство на малцинството“. Те със сигурност ще се нуждат от още поне един партньор – например „Има такъв народ“, с които заедно трите формации правят 125 депутати. При сценарий без „Обединени патриоти“ в следващия парламент, ГЕРБ биха изпаднали в много сложна ситуация в търсене на коалиционни партньори, като евентуална коалиция трябва да включва освен „Има такъв народ“ и поне още една формация.

Същевременно засега „Има такъв народ“ или поне от ефира на партийната телевизия отхвърлят възможността за коалиция с ГЕРБ, което прави практически невъзможно съставянето на кабинет на ГЕРБ при тези резултати.

Вариантите мандатът да реализира втората политическа сила БСП също минават през сложни големи коалиции, които да включват почти всички останали формации, вероятно обединени зад идеята до властта да не бъде допуснат Бойко Борисов. Коалиция между БСП, Слави Трифонов, Мая Манолова и „Демократична България“ би разполага (при вариант без „Обединени патриоти) със стабилно мнозинство от 148 народни представители, които биха оставали ГЕРБ и ДПС в сериозна изолация с едва 92-ма души.

Обратно на проучването на „Алфа Рисърч“, социолозите тестват и настроенията към конкретни коалиционни формати, но само с две формации. Най-желана такава двойна коалиция се оказва между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ с 9.4% одобрение. Заедно обаче, при тези резултати, те биха имали в по-добрия случай едва 82-ма народни представители. На второ място по одобрение с 8.1% излиза коалиция между ГЕРБ и „Демократична България“, макар те също да не могат да съберат мнозинство.

След това се нарежда отговор „Друга“ със 7.4%, БСП и „Има такъв народ“ с 5.2%, БСП и „Демократична България“ с 3.7% и т.н. 60.3% отговарят с „Не мога да преценя“.

Относно настоящата политическа криза, обществото изглежда разделено – най-много от хората искат незабавна оставка и предросрочни избори – 39.3% от анкетираните, но според 36.8% настоящото правителство трябва да довърши мандата си, която изтича през март догодина.

Други 23.9% смятат, че настоящото правителство трябва да подаде оставка и да се сформира нов кабинет в рамките на сегашния парламент, който да довърши мандата. Така се оказа, че цели 60.7% от анкетираните по-скоро не виждат нужда от пресрочни избори в настоящия момент.

Същевременно над 60% от българите подкрепят протестите от последните седмици, чиито две основни искания са оставка на кабинета и оставка на главния прокурор Иван Гешев, сочат още данните от проучването.

Румен Радев > Бойко Борисов > Иван Гешев

Президентът Румен Радев получава положителна оценка от 43.6% от анкетираните, показват още данните от проучването. Още 33.5% отговарят, че нямат „нито положителна, нито отрицателна“ оценка за Радев, а с изцяло отрицателна са 22.9%.

Така държавният глава се оказва победител както в спора с премиера Бойко Борисов, така и в този с главния прокурор Иван Гешев. Едва 23.1% поставят положителна оценка на Борисов и само 12.9% гледат положително на работата на Иван Гешев. Същевременно близо половината от хората поставят отрицателна оценка на премиера – 49.3% и над половината на главния прокурор – 56.5%, което е най-високият негативен резултат сред всички изследвани институции.

За отбелязване е много ниското доверие в Иван Гешев, което личи и от други въпроси в изследването. Така например според 47.1% от анкетираните оставка на Иван Гешев по-скоро ще помогне за преодоляването на настоящата политическа криза в страната.

А на въпрос „Доколко сте съгласни с твърдението“, над половината българи (50.3%) са съгласни, че задкулисие около Делян Пеевски и Ахмед Доган контролира действията на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев.

За над 43% от българите пък действията на главния прокурор Иван Гешев са пиар акции и предназначени за пред медиите, а 31% ги оценяват като такива с политическа цел.

 

На въпрос мнението за влизането на представители на прокуратурата, придружавани от въоръжени лица, в администрацията на президента, повечето хора също се изказват критично.

Следващият премиер?

„Алфа Рисърч“ тества и отношение към фигурата на бъдещия премиер, като се оказа, че въпреки всичко електоратът на ГЕРБ е най-обединен и на въпрос „Кой от следните бихте желали да е следващият премиер на България?“, най-голям е процентът за Бойко Борисов – 11.6%. На второ място излиза името на Румен Радев – 11.4%, макар досега държавният глава да не е споделял амбиции да създава свой политически проект и да се бори за премиерския пост.

Трети с 6.3% одобрение за бъдещ премиер е Слави Трифонов, Христо Иванов има 5.1%, Мая Манолова 4.8, Томислав Дончев – 3.7 и т.н. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е желан премиер само от 2.7% от анкетираните. Най-голям процент – 45.1%, не могат да отговорят в момента на този въпрос.

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори, посочват още от „Алфи Рисърч“.

Подобно е и отношението им към политическите фигури – 49,6% казват, че нито един политик няма да се справи. Най-много очаквания има към президента Радев – 20,1%. Той е следван от Борисов, но с почти два пъти по-малко подкрепа – 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% спрямо лидера на БСП – Корнелия Нинова – 3,2%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар