В категории:Свят

Леви евродепутати настояват за по-добра финансова рамка на ЕС

Групата на GUE/NGL предупреждава, че договорената от лидерите на страните-членки сделка ще доведе до още по-голямо задлъжняване и загуба на социални права

Transform-network.net

В отговор на разочароващата работа на лидерите на Европейския съюз по дългосрочния бюджет и възстановителния план, групата на GUE/NGL (Европейска обединена левица/ Северна зелена левица) се присъедини към мнозинството членове на Европейския парламент в гласуването на резолюция, осъждаща резултатите от последната среща на високо равнище.

Евродепутатите считат за неприемлива липсата на амбиция, демонстрирана в контекста на най-голямата криза, пред която Европа се е изправяла от десетилетия. Критиките им са насочени най-вече към свиването на обема на безвъзмездното финансиране за страните, пострадали от пандемията, и съкращаването на дългосрочния бюджет (официално известен като Многогодишна финансова рамка), особено в сферите на селското стопанство, научните изследвания, климатичните политики и здравеопазването.

Според левицата постигнатото на срещата на върха споразумение ще потопи държавите в още по-дълбоко в дългове и ще окаже още по-голям натиск върху работещите хора, тъй като обвързва условията за финансиране с отслабване на социалните права. Същевременно лидерите на ЕС намират за подходящо да продължават с прилагането на опасните планове за милитаризация и демонстрират опасна апатия към правителствата, които активно се стремят да подкопаят върховенството на закона и нарушават стандартите за човешките права.

“Тази сделка не е приемлива за европейските народи: по-малко субсидии, повече отстъпки за богатите държави и бюджетно орязване на финансовата рамка (включително перата за земеделие, научни изследвания, здравеопазване и фонда за справедлив преход), и не включва никакъв график за нови собствени ресурси. Споразумението не може да бъде прието, ако накрая ще се иска от европейските народи да платят тези дългове: имаме нужда от твърди ангажименти за създаването на механизъм за регулиране на въглеродните граници, данък върху финансовите транзакции, данък върху богатството и данъчно облагане на глобалните корпорации”, заявява съпрецедателката на GUE/NGL Манон Обри.

Манон Обри и Мартин Ширдеван

“Съвместната резолюция на евродепутатите праща силно послание към Лидерите на ЕС: Европейският парламент трябва да бъде уважаван и демократичната отчетност не е просто опция! Всички политически групи трябва да действат съгласувано и да откажат да подкрепят сделката, ако тези изисквания не бъдат изпълнени”, добавя тя.

“Срещата на високо равнище беше огромно разочарование”, заявява другият лидер на левите в ЕП Мартин Ширдеван. “Позицията на групата на GUE/NGL винаги е била много ясна: призоваваме държавите членки да предоставят пълноценен отговор на коронакризата и да съчетаят социалното и икономическо възстановяване на континента с мерки за големите предизвикателства на социално-дигиталния и социално-екологичния преход, които ще са нужни за бъдещето. Договореното на срещата е много далеч от това. От нея можеше да произлезе истински европейски проект, но вместо това доминираха тесните национални интереси”, казва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар